PHUKET: De nordiske statsministrene besøkte sykehuset for å takke thailandsk helsevesen for den enestående hjelpen også nordiske flodbølgeofre fikk de første, kritiske dagene etter katastrofen.

Rett ved respirator

Etter å ha jaget gjennom korridorene med lederen for den medisinske avdelingen ved Vachira Phuket Hospital, legen Weerawat Yorsaengrat, befant plutselig de nordiske statsministrene med følge seg to meter fra sengene til kritisk syke pasienter i respirator.

Statsministerfølget tok opp så mye plass i akuttavdelingen ved Phukets største offentlige sykehus at en innkommende ambulanse ikke kom til med en akuttpasient. Måpende pasienter så ambulansepersonalet starte livreddende nødhjelp rett bak ryggen på statsministerfølget.

Brydd over situasjone n

Kjell Magne Bondevik og Göran Persson virket begge brydd over den absurde situasjonen og forsøkte høflig å avrunde seansen.

Etter at dr. Yorsaengrat stolt hadde fortalt om behandlingen sykehuset tilbyr, foreslo Persson:

– Kanskje vi skulle gå litt videre. Disse pasientene trenger vel ro, sa han.

Og dermed toget følget videre i samme imponerende tempo.

Behandlet nærmere 1.000

I et skjermet rom, utenfor akuttavdelingen, fikk Bondevik og Persson takket sykehuspersonalet for hjelp og omtanke overfor feriegjestene som ble skadd i katastrofen.

I løpet av noen hektiske dager etter at flodbølgen skyllet inn over ferieparadiset den 26. desember, fikk 958 pasienter fra nær 40 land behandling for alt fra alvorlige indre blødninger og nær drukning, til brudd og alvorlige sårskader. Det ble foretatt store operasjoner av ulik art og flere måtte amputere skadede bein og armer.

Over halvparten av tsunamiofrene ved dette sykehuset var thaier. Blant pasientene var også 84 svensker, 24 finner, 18 nordmenn og seks dansker.

– Vi ønsket å komme hit og ytre vår takknemlighet. Er det noe nordiske flodbølgeofre har framhevet, er det den enestående hjelpen de har fått fra helsepersonell, offentlige myndigheter og privatpersoner i Thailand, sier Bondevik til NTB.