Oberstdorf (NTB): Tore Ruud Hofstad kunne svinge det norske flagget på oppløpet i herrestafetten. Helt upresset førte han Norge til et suverent VM-gull.– Det var bare å holde seg på beina og ikke stivne. Det ble veldig lett, i alle fall siste fem kilometer. Var nesten pinlig å skulle ta gull på denne måten, sa Ruud Hofstad med et stort smil.

Tyske Axel Teichmann gikk en sterk sisteetappe og sørget for sølv, 17,7 sekunder bak Norge, mens Russland gikk inn til bronse.

Det var 15. gang norske langrennsherrer tok gull i VM— eller OL-sammenheng. Og Ruud Hofstads ankeretappe ble en virkelig sjarmøretappe, en ren parademarsj fra start til mål.

Gode ski

– Da Tore kom glidende inn på første runde var jeg overbevist. Så gode ski har jeg aldri sett noen har hatt, mente Odd-Bjørn Hjelmeset, som selv var sugen på å sprenge feltet tidlig. Mannen på førsteetappe fikk etter hvert med seg Russland, Tyskland og Italia. Etter 8,6 kilometer var de hele 27,1 foran femmer USA.

– Hadde han russeren bak meg vært mer opptatt av å hjelpe til enn å tråkke meg på skiene, kunne vi stukket fra, mente Hjelmeset, som ellers var greit fornøyd med åpningsetappen.

Frode Estil på 2. etappe fikk tidlig med seg sprintverdensmester Vassilij Rotsjev på et brudd. De to stakk fra Tyskland og Italia vel halvveis og vekslet nesten minuttet foran.

– Det var et perfekt løp fra min side. Jeg liker å gå først i motbakkene, føler jeg har mest kontroll teknisk da. På de lettere partiene fikk jeg drahjelp av Rotsjev, fortalte Estil til NRK.

– Fin dag

Også Lars Berger ble lenge gående med en russer på slep. Først ved passering 9,4 kilometer satte skiskytter Berger inn et skikkelig rykk som Jevgenij Dementjev ikke klarte å henge med på. Dermed kunne Berger sende ankermann Tore Ruud Hofstad ut 2,7 sekunder foran russiske Nikolaj Boltsjakov.

Men det var ikke det mest imponerende; Berger gikk nemlig fra 15 km-vinner Pietro Piller Cottrer med nesten 11 sekunder på de siste 1,9 kilometerne. Italieneren vekslet som nummer tre, 56,3 sekunder bak Norge.

– Klarte å ta et par sekunder på slutten, så det var veldig bra. Skikkelig moro, kjempeartig, fin dag på jobben, gliste Lesja-karen, som er fristet av mer moro med langrennsgutta.

– Håper fortsatt at jeg kan kombinere skiskyting og langrenn slik som i år, sier han. (©NTB)