LINDESNES:

— Det er veldig sjeldent at foreldre ikke gir barna sine navn. Vi har omkring ti slike saker hvert år, men vi fører ingen statistikk, forteller informasjonsdirektør i skatteetaten, Lise Halvorsen.

Ifølge Halvorsen løser de fleste sakene seg når Folkeregisteret purrer på foreldre som ennå ikke har meldt inn barnas fornavn. Det skjer når fristen på et halvt år er gått ut. Men i enkelte tilfeller må registeret bruke siste utvei som er å anmelde forholdet.

— Det gjør folkeregisteret lokalt i den regionen det gjelder. Men først sender man ut en purring som tar utgangspunkt i når barnet er registret født, forteller Halvorsen.

Registerfører og likningssjef for regionene Mandal og Lister, Arnold Omland, sier at det er ytterst sjeldent at foreldre ikke melder inn barnets fornavn innen seks måneder.

— Jeg har ikke opplevd at noen ikke har meldt inn barnets fornavn før. Det står i loven at en plikter å gi barnet sitt et navn. Alle skal ha et navn, og får ikke folkeregisteret melding om navnet innen seks måneder, blir barnet registrert på mors etternavn. Men fornavnet kan vi ikke velge for noen, sier Omland.

Han sier det er straffbart ikke å ha et navn til barnet sitt, og at det er årsaken til at foreldre som ikke melder inn navn, til slutt blir anmeldt.

— Vi følger forvaltningslovens regler om opplysningsplikt, varsler og vedtak, men når vi ikke fram med dette, anmelder vi saken, sier Omland.

jon.anders.mollen@fedrelandsvennen.no

hanne.christine.boro@fedrelandsvennen.no