Lisboa: 4-2-seieren over Kroatia betyr at England ble nummer to i gruppe B, og i onsdagens kvartfinale venter arrangørlandet Portugal ettersom Frankrike slo Sveits 3-1.Med sin tredje og fjerde scoring i mesterskapet blir det garantert nye, friske overskrifter på Englands unggutt i de engelske avisene tirsdag.Rooneys fire scoringer betyr at han er EMs toppscorer etter gruppespillet.Fortsetter det slik blir han kanskje hetende Sir Wayne Rooney om ikke lenge. Da han ble byttet ut etter 71 minutter, kunne du høre de engelske tilskuerne lovprise sin nye helt slik at det hørtes over hele Lisboa.Da gjorde det ingenting at han ikke lenger er EMs yngste målscorer gjennom tidene. Den tittelen overtok sveitseren Johan Vonlanthen etter at han laget målet til Sveits mot Frankrike. Han er tre måneder og én uke yngre enn Rooney. Sterk

Kroatia tok ledelsen etter fem minutter ved Niko Kovac. Engelskmennene brukte tid på å reise seg. Lang tid. I perioder virket de tamme og uinspirerte. De virket uinteresserte i å angripe.Men det var før Rooney våknet for alvor. Det var selvsagt han som headet fram til Paul Scholes da Manchester United-spilleren sørget for 1-1 med sitt første mål for England siden 6. juni i 2001. Da var det spilt 40 minutter.På overtid gjorde Rooney det selv. 18-åringen dro med seg ballen mot Kroatias mål, og da han var 20 meter fra mål sendte han ballen i det lengste hjørnet. Kroatias keeper Tomislav Butina hadde fingrene på ballen, men skuddet var for hardt og godt plassert. Fire

2. omgang ble mer fartsfylt og underholdende. England virket å ha kontroll, og det hele virket avgjort da Rooney laget sitt annet for kvelden. Han stormet alene mot mål og plasserte ballen sikkert i nettet.Kroatia ga ikke opp, og bare minutter senere reduserte Igor Tudor. Da ble det skapt litt spenning igjen, men 11 minutter før full tid punkterte Chelseas Frank Lampard kampen. Han kom seg fri inne i 16-meteren og sendte ballen enkelt og frekt bak Butina og i mål.Hvis Sveits hadde klart uavgjort, ville England fått Hellas i kvartfinalen. Nå blir det i stedet et feiende oppgjør mot Portugal som har en hel nasjon og forventningsfulle hjemmefans i ryggen.Da er det godt å vite at man har en spiller av Rooneys kaliber i bakhånd. ©NTBKAMPFAKTAKroatia — England 2-4 (1-2)Estadio da Luz, 62.000 tilskuere.Mål: 1-0 Niko Kovac (5), 1-1 Paul Scholes (40), 1-2 Wayne Rooney (45), 1-3 Rooney (68), 2-3 Igor Tudor (73), 2-4 Frank Lampard (79).Dommer: Pierluigi Collina, Italia.Gult kort: Dario Simic, Kroatia.