60 år gamle Kristian «Kikki» Kristiansen sovnet stille inn fredag kveld, omgitt av nærmeste familie.

Den tidligere journalisten, kanskje best kjent som redaktør av Byavisen, var de siste årene opptatt av å fullføre en trilogi med tittelen «Legender fra Livland».

— Han brant veldig for å få den gitt ut, forteller Martin Eikeland, tidligere kollega av «Kikki», og mangeårig journalist i Vårt Land.

- Gründertype

Eikeland ble bedt om å være coach for Kristiansens siste, store prosjekt som var en historisk roman, en slags krønike om religionen i Europa.

Martin Eikeland forteller at den kristne troen var blitt en viktig del av Kristiansens liv de senere år. Eikeland hadde stor sans for ham som journalist.

— Det var han som fikk meg til Kristiansand i 1987, og til jobb i pressebyrået Tekst & Idé. Han hadde en veldig god penn, og han ville noe med pennen sin. «Kikki» hadde alltid lyst til og glede av å skrive, sier Eikeland.

Eikeland beskriver Kristiansen som en sterk personlighet, en gründertype.

— Men det er ikke til å nekte for at han også kunne være en villmann, og ganske uortodoks. Han var nå den han var. Jeg tror ikke han hadde mange uvenner, sier Eikeland.

- Litt gal

Kristiansen var - etter eget utsagn - «redaktør der andre tier», ikke minst for ukeavisen Byavisen. Den kom ut i en tiårsperiode, hadde på det meste rundt 800 abonnenter og voldte Kristiansen mye økonomisk hodebry.

«Kikki» ønsket også å komme inn i bystyret i Kristiansand. Han stilte til valg for partiet «De frie», som i valgprogrammet gikk inn for kommunalt hasjmonopol, gratis utskiftning av amalgamfyllinger og flere askebegre i byen.

Forfatter og kulturpersonlighet Gunvald Opstad sier at Kristiansen var en enestående figur i livet og bybildet.

Som pressemann beskriver han ham som pågående og litt gal, illustrert ved at den siste Byavisen kom i en utgave på størrelse med et litt stort frimerke.

Opstad mener at med «Kikki» er en av byens få originale mennesker gått bort.