¿ Det er bare å beklage, men det er ikke plass for prinsipper i politikken i dag. Nå er det kun skakk om penger, sa en tydelig frustrert ordfører Lars Lauvhjell.

Lauvhjell har kjempet en knallhard kamp for at kommunene fortsatt skulle eie kraftverket, men han innser nå at slaget er tapt.

Før møtet i formannskapet var det klart at også Arbeiderpartiet ville gå inn for aksjesalg. Men av andre grunner enn Sp-ordføreren. I Ap vil man for enhver pris unngå innføring av eiendomsskatt, og ved å selge seg ut av kraftverket vil man i det minste kunne utsette eiendomsskatten en del år.Trenger penger

Risør trenger mer penger, og det raskt. Årsaken er enkel. Kommunen skal de nærmeste årene investere 218 millioner kroner, og av dette må man låne 167 millioner kroner. Av de 218 millionene som skal investeres, går 161 millioner til ombyggingen av Frydenborgsenteret og til nye omsorgsboliger.

Men dette hadde enkelt og greit ikke vært mulig om ikke staten kom med et vesentlig bidrag, nemlig 100 millioner kroner. Men disse millionene får man over 30 år i form av årlige tilskudd.

Det betyr med andre ord at kommunen selv må finansiere 61 millioner kroner.

Dessuten er det ikke nok med nye boliger. Det skal også gis mer omsorg, og det betyr økte lønnsutgifter. På få år er tallet på omsorgsarbeidere i kommunen økt med over 20. Summerer man alle utgiftene og inntektene vil man se at Risør allerede i 2002 vil gå med et betydelig underskudd om ikke politikerne foretar seg noe. Flere valg

For å få balanse i regnskapet i de kommende år må inntektene øke med 10-14 millioner kroner, eller så må utgiftene reduseres. Man kan også velge en kombinasjon av disse tiltakene.

Arbeiderpartiets Laila Skarheim er i likhet med ordføreren blitt innhentet av virkeligheten, og går nå inn for salg av energiaksjer. Men hun og hennes parti avviser kategorisk innføring av eiendomsskatt. Foreløpig ønsker Ap bare å selge 30% av aksjene i Agder Energi, men det er godt mulig at man selger rubbel og bit dersom det blir nødvendig for å unngå eiendomsskatt.

Høyres Wenche Monrad er av samme oppfatning. Hun ønsker dessuten at spørsmålet om eiendomsskatt blir skrinlagt en gang for alle.

I Senterpartiet og i Kristelig Folkeparti er man av en annen oppfatning. Sp kan faktisk godt tenke seg eiendomsskatt i kombinasjon med aksjesalg for på den måten å gi kommunen en viss økonomisk handlefrihet. Partiet ønsker ingen kutt i tjenestetilbudet.

I Venstre har man heller ingen prinsipielle motforestillinger til eiendomsskatt.Dårlig signal

Arbeiderpartiet avviser eiendomsskatt fordi en slik skatt rammer ulikt, og fordi man mener at kommunens innbyggere betaler nok gjennom skatter og avgifter.

¿ Å innføre eiendomsskatt vil også være et dårlig signal overfor vårt næringsliv. Vi vet at flere bedrifter sliter og vi burde i stedet konsentrere oss om å legge forholdene til rette ved bl. a. å fremskaffe byggeklare næringsarealer, sa Laila Skarheim i budsjettdebatten i formannskapet. Hun var klar over at kommunen trengte kapital, men den ville hun skaffe til veie gjennom salg av aksjer.Merkelig debatt

Ordfører Lars Lauvhjell og Trine Lise Bergum ¿ begge Senterpartiet ¿ hadde problemer med å forstå A-partiets sterke motstand mot eiendomsavgift.

¿ Arbeiderpartiet vil ikke ha eiendomsskatt fordi den rammer ulikt. Men partiet har ingen betenkeligheter med å påføre barnefamiliene en ekstra årlig utgift på 2500 kroner i form av økt foreldrebetaling i barnehagene, sa Lauvhjell.

¿ Jeg tror folk er langt mer opptatt av trygghet i hverdagen, at Risør skal være et godt sted å vokse opp i, enn av eiendomsskatt. Jeg tror også folk er villig til å betale eiendomsskatt dersom de får en forsikring om at det tjenestetilbudet de er så avhengig av i hverdagen blir opprettholdt.

I dag opplever de at tjenestetilbudet de er så avhengig av blir angrepet så fort kommunen trenger penger. Jeg mener derfor at vi bør innføre eiendomsskatt i tillegg til aksjesalg for på den måten å skaffe kommunen økonomisk handlefrihet, sa Trine Lise Bergum.Rir av stormen

Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet, ønsker i utgangspunktet kun å selge 30% av aksjene i Agder Energi. På den måten kan man ri av stormen og håpe på at verden ser lysere ut i 2004 slik at man slipper en ny debatt omkring eiendomsskatt. Men så vel ordfører, som rådmann og økonomisjef advarte mot et slikt vedtak. De ville i stedet at Risør skulle følge de øvrige kommunene i fylket. Med andre ord: Velger de andre kommunene å selge seg ut av kraftverket, bør Risør gjøre det samme. Og slik ble det da også. På det punktet var formannskapets vedtak enstemmig. Men til syvende og sist vil alt avhenge av prisen. Blir ikke prisen god nok, vil nok ingen av kommunene selge. Blir prisen imidlertid ¿akseptabel¿ tyder mye på at kommunene vil selge seg helt ut. Risør vil da investere sin gevinst i aksjemarkedet. Forventet avkastning er 6,5%. Men den kan bli høyere og den kan bli mindre. Risikoen er der.Handlefrihet

I dag er det som nevnt ingen som vet hvor mye penger et aksjesalg vil innbringe. Men ut fra de beregninger som er foretatt, forventes det at Risør får en ¿gevinst¿ på vel 300 millioner kroner. (Ved salg av alle aksjene i Agder Energi). Trekker man fra skatten, blir nettogevinsten på vel 250 millioner kroner. Investerer man disse pengene i rentebærende papirer, med en gjennomsnittlig avkastning på 6,5% vil kommunen få 16,3 millioner kroner i året. I tillegg vil kommunen fortsatt ha ansvarlige lån (i kraftverket) som gir en renteinntekt på 2,7 millioner. Samlet inntekt blir dermed vel 19 millioner kroner. Det er 12,2 millioner mer i inntekt i forhold til dagens situasjon hvor man er eier i Agder Energi.

Og med 19 millioner i årlig inntekt, trenger man ikke innføre eiendomsskatt, eller kutte i tjenestetilbudet. Vel og merke dersom man ikke øker driftsutgiftene utover rammene i økonomiplanen.

Formannskapets forslag skal nå ligge ute til ¿høring¿ i 14 dager. 7. desember skal bystyret sluttbehandle så vel budsjett som økonomiplan.