AGDER: Natt til torsdag 4. august ble bilforretninger i Kristiansand utsatt for tyveri. Tyvene tok med seg ratt og airbager fra til sammen åtte biler hos Bertel O. Steen i Vågsbygd og Bavaria i Sørlandsparken.

Begge forretningene har blitt rammet av lignende tyverier tidligere i år, og politiet utelukker ikke at mobile vinningskriminelle står bak.

— Vi vet ikke hvem som står bak, men det er mye som tyder på at det er mobile vinningskriminelle. Dette er jo ikke varer som ikke omsettes noe særlig i Norge, sier Ole Segberg, politiførstebetjent ved Vågsbygd politistasjon.

Les også:

Flere biler hos Bertel O. Steen i Vågsbygd ble natt til 4. august utsatt for innbrudd. To biler utenfor Bavaria i Sørlandsparken ble også rammet. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Over hundre tyverier

Politiførstebetjent hos etterretning— og vinningsavsnittet ved Oslo politidistrikt, Lars Håvard Holm, forteller at det på landsbasis har blitt rapporter i overkant av hundre biltyverier med samme framgangsmåte hittil i 2016. Det er som regel utenlandske og organiserte kriminelle som står bak, og bildelene forsvinner raskt over landegrensene, noe som kompliserer etterforskningen. Blir de tatt, kan det imidlertid vente strenge straffereaksjoner.

Bildene viser gjerningsmennene som i to-tiden natt til torsdag brøt seg inn i flere biler utenfor Bertel O. Steen i Vågsbygd. Foto: Overvåkningskamera Bertel O. Steen

Dømt fil fire års fengsel

Rattet var borte i de fleste av bilene som ble utsatt for innbrudd utenfor Bertel O. Steen i Vågsbygd natt til torsdag. Foto: Eirin Margrethe Fidje

— Et konkret eksempel som kan relateres til nettopp denne type kriminalitet vi snakker om her er to rumenere som den 17. juni i Oslo Tingrett ble dømt til henholdsvis 4 år og 3 år og 6 måneders fengsel for grove tyverier av integrert navigasjon fra kjøretøyer. En av disse har anket, så dommen mot ham er således ikke rettskraftig, men ved eventuell endelig rettskraftig dom må personene sone straffen i fengsel og blir deretter utvist fra landet, sier Holm

Vi mistenker at selve utøverne byttes ut med jevne mellomrom, men at det er bakmenn som har en styrende funksjon.

Politiførstebetjent Lars Håvard Holm

Han forteller at de mobile vinningskriminelle trolig er godt organiserte.

— Vi mistenker at selve utøverne byttes ut med jevne mellomrom, men at det er bakmenn som har en styrende funksjon. Dette i tillegg til det faktum at gjerningspersonene opererer over store geografiske områder og på tvers av både distrikts- og landegrenser gjør etterforskningsarbeidet til en stor utfordring for politiet, forteller Holm.

- Meld i fra

Kjennetegnene ved tyveriene er ifølge politiførstebetjenten at tyveriene virker målrettet. Tyvene går etter spesifikke bildeler, personlige eiendeler blir ikke tatt. Tyvene går også kun etter nyere modeller, og det er spesifikke bilmerker som rammes. Han forteller også at det er vanlig at forhandlerne opplever gjentatte innbrudd og at aktuelle boligområder eller parkeringsplasser virker spesielt utsatt.

Torsdag 14. april var det innbrudd i ni biler hos bilforretningen Bavaria. Foto: Morten Boswarva

Les også:

Å forebygge tyveriene kan være vanskelig, men tyvene går ofte til aksjon i områder med dårlig innsyn og lav risiko for å bli tatt.

— På den annen side har vi også eksempler på at det er begått denne type bilinnbrudd fra privatbiler som har stått parkert rett på utsiden av fornærmedes bolig med fullt innsyn fra naboenes vinduer. Riktignok i nattens mulm og mørke, men dette viser at gjerningspersonene ikke nødvendigvis er redde for å eksponere seg dersom de finner den rette bilen, sier Holm.

Han oppfordrer alle som ser mistenkelige personer eller biler i området om å gi tilbakemelding til politiet.

— Vi er helt avhengige av samarbeid med publikum for å få has på denne typen kriminalitet. Skriv gjerne ned bilnumre, tid og sted for observasjonen, og ta også et bilde med mobilen dersom dette lar seg gjøre, oppfordrer Holm.