LANG NEDTELLING: Til og med adventskalenderen står klar til henting på Ikea. Anita Arnesen klarer seg med juletrepynt for denne gang. Foto: Kjartan Bjelland
STAMGJEST: Signe Tallaksen har kjøpt kakemenn hos Moseid Bakeri i tjue år. Nelly Pedersen bak disken forteller at kakene er populære. Foto: Kjartan Bjelland
NISSELUE: Ella Moseid legger siste hånd på verket. Nisseluene som males på er en blanding av glasur og melis. Foto: Kjartan Bjelland
POPULÆRE: De siste ukene har Ella og resten av Moseid Bakeri bakt 1500 kakemenn om dagen. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: Fredag er Ikeas juleutstilling helt ferdig. Fire ferdigpyntete juletrær glitrer allerede ved kasseapparatene.

Hele denne uka har kunder kunne plukke med seg julekuler, stjerner og gavepapir på handleturen. Men ikke alle er like begeistret.

NÅ ER DET JUL IGJEN: Det vil i alle fall Ikea ha oss til å tro. Tine Arnesen er skeptisk, men tar likevel med seg datteren Isabella (fire mnd.) for å titte på julepynten i september. Foto: Kjartan Bjelland

– Jeg syns det er altfor tidlig. Jeg kommer ikke i julestemning av dette, sier Tine Arnesen.Det er tross alt kun en uke siden at Fædrelandsvennen skrev at Meteorologisk institutt ventet «sol og varme» fremover.

Les:

Kjøpte julepynten i september

Tine er blant dem som har tatt turen til Sørlandsparken den siste torsdagen i september. Hun mener julesesongen blir for lang når den starter nå.

– Man blir jo lei før desember har begynt, sier hun.

Svigerinnen Anita har derimot plukket med seg både juletrepynt og små kuler til døtrene.

– Uff, det er litt fælt. Men i fjor var det faktisk utsolgt for de små kulene i ukene før jul, forteller hun.

Kunder i julemodus

Kommunikasjonsrådgiver i Ikea, Kristian Willanger, forteller at varehuset på Sørlandet er førstemann med julepynten i år. Men i løpet av neste uke er sesongen i gang.

GRØNNE OG GLITRENDE: Julia Gudehus henger opp julestjerna, nesten tre måneder før julaften. Foto: Kjartan Bjelland

– Grunnen til at vi er så tidlig ute er at vi ser at kunden kommer i julemodus på denne tiden. Mange ønsker også å være ferdige med handelen før det virkelige julerushet setter inn i desember. Det har vi sett på salgstallene de siste årene, sier Willanger og henviser blant annet til de utsolgte kulene.På tross av motforestillingene velger altså mange kunder å benytte seg av tilbudet.

– Det var en dame her om dagen som sa hun syns det var altfor tidlig. Så gikk hun rundt hjørnet og plukket opp adventslysene våre, forteller Ikea-medarbeider Julia Gudehus.

To uker til julebrusen

Og Ikea er ikke alene om å være tidlig ute. Christianssands Bryggeri (CB) er for lengst i gang med tapping av julebrus.

STAMGJEST: Signe Tallaksen har kjøpt kakemenn hos Moseid Bakeri i tjue år. Nelly Pedersen bak disken forteller at kakene er populære. Foto: Kjartan Bjelland

– CB-julebrusen blir å finne i butikkene fra 14. oktober. Sørlendingene er ivrige julebrusdrikkere. I fjor solgte vi cirka 1,2 millioner liter, forteller kommunikasjonsansvarlig i Hansa, Anette Karlsen.Hun forteller at tappingen har startet på omtrent samme tidspunkt i flere år.

Baker 1500 kakemenn daglig

En avgrenset julesesong er visket ut også hos Moseid Bakeri på Mosby. Her har de tradisjonelle kakemennene vært på plass bak disken for lengst.

– Vi begynte med kakemenn for omtrent to uker siden. Det er så mange menn som vil ha dem med seg på jakt, forteller Ella Moseid.

De populære kakene har eksistert like lenge som bakeriet selv. Nå bakes det rundt 1500 kakemenn daglig, som Ella utstyrer med nisseluer i rød glasur.

NISSELUE: Ella Moseid legger siste hånd på verket. Nisseluene som males på er en blanding av glasur og melis. Foto: Kjartan Bjelland

Men til tross for sitt juleaktige utseende begrenser ikke etterspørselen seg til vintersesongen.– Tidligere i år fikk vi en henvendelse om vi kunne lage kakemenn til en 60-årsdag. Det var 16. mai, forteller Ella.

Signe Tallaksen er blant kundene som sikret seg et par menn denne torsdagen.

– Sønnen min er syk. Da blir det kake, forklarer hun.

– Tar bort sjarmen

Regiondirektor i Forbrukerrådet, Eirik Nyberg, syns utviklingen er underlig og lurer på om det snart blir jul hele året.

– Jeg var faktisk på Ikea for noen dager siden og så utstillingen. Jeg tenkte: hallo, går det an. Det tar bort litt av sjarmen med jul, mener han, men legger til at Forbrukerrådet ikke får mange henvendelser fra forbrukerne angående problematikken.

De har heller ingen offisiell politikk om temaet.

– Bedriftene gjør det nok i størst grad av hensyn til kundene, som sikkert ønsker å planlegge tidlig. Men bottom line er jo å tjene mest mulig, sier han.