SØGNE: — I helgen gikk det rundt ti båter på skjæret. I sist uke holdt også politibåten å gå på grunn. Opptil ti båter går på skjæret en enkelt solskinnsdag, sier Leif Solhøi (67).

Det farlige undervannsskjæret ligger midt i den indre leia nord for Herøya, mellom Kristiansand og Mandal. Det er båter over 14 fot som går mot nye Hellesund og Åros, som er mest utsatt.

Naboer må taue

Fra terrassen sin i Pålsnesveien har Solhøi fritt utsyn over ulykkesstedet.

— Herfra har vi full kontroll, vet du. Det hender rett som det er at vi må taue vekk dem som går på grunn, sier 67-åringen.

Også Redningsselskapet har en stri tørn med undervannsskjæret.

— Vi måtte taue vekk en 42-fots båt senest sist søndag, sier Tore Eritsland fra redningsskøyta «Kaptein Nygård» i Kristiansand.

Kontaktet kystverket

Skjæret er merket med stake og en pil som peker mot trygg leide til venstre. Men for båter som kommer østfra er det ikke lett å se hvilken vei den røde pilen peker. Den er kamuflert av røde hus og trær på motstående side.

— Mange tar feil, fordi den er vanskelig å se, tror Solhøi.

I fjor kontaktet han Kystverket, for å be dem gjøre merkingen bedre.

— De sa at det ikke var nødvendig, fordi staken er ordinært merket, sier han oppgitt.

- Helt ukjent

Hos Kystverket hevder de imidlertid aldri å ha hørt om grunnstøtingene ved Pålsneset.

— Pålsnesbåen er en helt ukjent problematikk for meg, sier Havne- og farvannssjef Harald Andreassen i Kystverket Sørøst.

Han synes imidlertid at ti grunnstøtinger om dagen høres ille ut, og lover å se nærmere på merkingen.

— Hvis merkingen er i tråd med ordinære bestemmelser, men folk likevel kjører feil, så må vi se på hva vi kan gjøre annerledes, sier Andreassen, som lover å ta opp saken når han kommer tilbake fra ferie om fire uker.

Peller vrakrester

Frem til da vil stadig nye båter kjøre feil og gå på skjæret. Naboene hentet nylig inn propellene fra den 42 fots store båten, som grunnstøtte i forrige uke. Da Fædrelandsvennen var ute på inspeksjon kunne man skimte flere båtrester på bunnen. På folkemunne kalles skjæret «underholdningsskjæret». Men Solhøi synes det er mest leit.

— Det er jo fælt å sitte her og se på at båt etter båt går på grunn, sukker han. Nå etterlyser han at Kystverket handler, og oppfordrer båtførere til å følge med og ikke stole blindt på kartplotteren.

Les om Redningsselskapet på redningstokt i avisen i morgen.