KRISTIANSAND: — Cultivas holdning er verken uttrykk for saklighet eller toleranse, sier bystyrerepresentant Tore Vestbakke (KrF).

Ansettelsespolitikk

Bakgrunnen er Mediehøgskolen Gimlekollens søknad på Cultivastøtte til prosjektet Quest (årsstudium i kreativ medieproduksjon). Søknaden ble avslått av Cultiva, til tross for at skolen fikk støtte i inneværende år. Årsaken til dette er at Cultiva mener skolen gjennom sitt ansettelsesreglement diskriminerer homofile.

Tore Vestbakke krevde i en interpellasjon i bystyret begrunnelse på avslaget. Det fikk han og bystyret i går- skriftlig fra Cultiva.

— Styrets begrunnelse kan ikke forstås på annen måte enn at Cultiva i denne saken har vurdert søkeren og ikke søknaden. Dette er brudd på elementære krav til saklighet, sier Vestbakke.

- Ulogisk argumentasjon

I begrunnelsen skriver Cultivastyret at et av kriteriene for å få støtte, er at søker og søknad fremmer toleranse.

«Flertallet i styret mente at Mediehøgskolens søknad om midler til et åpent studium kombinert med et diskriminerende ansettelsesreglement var i strid med dette.»

Videre skriver de at stiftelsen ikke ønsker å diskriminere søkere basert på livssyn.

«Vi vil alltid vurdere søker og søknad i sammenheng.. ({hellip}) Vedtaket må tolkes som en vurdering av søknaden opp mot våre tildelingskriterier og ikke som en manglende toleranse for søkers ansettelsesreglement.»

— Styrets argumentasjon er ulogisk og uten indresammenheng. De kan vanskelig å reflektert noe særlig over hva begrepet livssyn innebærer, sier Vestbakke.

Frps Stian Storbukås synes det er betenkelig at Cultivastyret har sendt skriftlig svar til bystyret.

— Det viser at de har et forklaringsbehov, sier han.

— Og hvem i all verden har gitt Cultiva fullmakt til å definere toleranse? Jeg er veldig uenig i at man skal diskriminere homofile, men her oppfører Cultiva seg som et moralpoliti, sier Storbukås.

— Hvis de blir en elite som skal sitte og definere rett og galt, må det være duket for omfattende utskiftninger i Cultivastyret på sikt, mener Storbukås.

Høyres Tore Austad mener Storbukås drar det litt langt.

— Men jeg synes Cultiva behandler søker, ikke søknad. Mediehøgskolen er godkjent på alle bauger og kanter av statlige myndigheter, og jeg synes det er litt rart at Cultiva skal vurdere det annerledes, sier Austad.

Ap, SV og De Grønne støtter Cultivas avgjørelse og mener Mediehøgskolen bryter norsk arbeidslov når de ikke vil ansette homofilt praktiserende.