KRISTIANSAND: Mange dykkere fortalte sin historie til kommisjonen, men disse beretningene ble klassifisert som bakgrunnsmateriale, og kommer ikke fram i kommisjonens rapport.

– Dette bakgrunnsmaterialet er helt lovstridig ilagt opp til 80 års taushet av de samme personer som sitter med det øverste ansvar for arbeidsmiljø og sikkerhet til dykkerne, skriver Knut Ørjasæter i boka «Dykkerne: Ofret i rikets interesse». Han er hard i sin dom, og påstår blant annet at det er tatt i bruk kriminelle metoder for å skjule ansvar for dykkernes skjebne.

– Full forvirring

Det er mange dykkere som har mistet livet som følge av uhell under arbeid i Nordsjøen. Men enda flere har tatt livet av seg som følge av saker de er påført.

– Det er full forvirring om dette tallmaterialet, påpeker Ørjasæter. Han viser til at Lossius-kommisjonen snakker om 17 døde dykkere på norsk sokkel i perioden 1967-90. Det er de 23 årene som også omtales som pionerperioden. Andre kilder snakker om minst 11 døde dykkere i Nordsjøen bare i 1974. – Det finnes ingen offisielle og verifiserbare tall for hvor mange dykkere som omkom under arbeid, eller antall besvimelser under dykk, påpeker Ørjasæter. Det finnes heller ingen offisielle tall for hvor mange dykkere som har pådratt seg skader av fysisk eller psykisk art, som følge av de påkjenninger de har vært utsatt for. Et utkjent antall har endt opp med å ta livet av seg.

– Ingen av dem som fikk problemer, fikk ikke hjelp eller støtte fra sin arbeidsgiver. De som mistet dykkersertifikatet, mistet også jobben. Ferdig med det, påpeker han.

Dødsangst

I boks omtaler han en rekke ulykker, og nestenulykker som kunne fått meget alvorlige følger. De involverte ble truet til taushet.

– Den som føler noen behov for å gå til pressen med dette, har ikke lenger noen jobb å gå til. Det var beskjeden som ti dykkere fikk, etter at de hadde sittet innestengt i dykkerkammeret på Philips SS ei stormnatt i november 1981. Dykkerfartøyet var i drift mot Tor-plattformen på Ekofisk. Dykkerne som satt innestengt, følte dødsangsten. Offisielt har hendelsen aldri funnet sted.

– For dem som opplevde dette, har hendelsen satt varige spor, påpeker forfatteren.