OSLO: 10.451 flere barn fikk plass i barnehage i fjor, og nesten 80 prosent av de nye barna var under tre år. Til sammen gikk 223.000 barn i barnehage ved utgangen av fjoråret. Dekningsgraden for barn over 3 år er nå 91 prosent.

– Dette er meget gledelig, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal til Aftenposten. Han er også fornøyd med at det har vært størst økning i plasser for barn under 3 år.

Tallene er foreløpige og innrapportert til departementet fra landets fylkesmenn. Det viser status per 15. desember i fjor. De endelige tallene foreligger først 15. juni.

Kunnskapsministeren forklarer økningen med at det skyldes det trykket dagens regjering har hatt på saken, og nevner spesielt trykket fra SV i opposisjon.

– Det tverrpolitiske Norge må få kreditt for dette, men jeg tar ikke munnen for full når jeg sier at det er vår regjering som har drevet dekningen framover. Hovedtyngden av plassene er bygd på slutten av fjoråret, og vi har levert på pris, sier Djupedal.

Han påpeker at mange partier sto bak barnehageforliket. Høyre drev en aktiv valgkamp mot deler av det, maksprisen, og har ingen grunn til å ta æren for økningen, mener Djupedal. Men Venstre og KrF kan ta sin del, sier han.

Kunnskapsministeren tror regjeringens ambisjon om full dekning i løpet av 2007 er innen rekkevidde, selv om nedsatt pris kan føre til at flere søker. (©NTB)