KRISTIANSAND: — Folk kaster hva som helst langs veien. Jeg finner alt fra kjøleskap til frysere, avskiltede biler, speil, dører, elektrisk utstyr og fjernsyn på rasteplassene, sier operatør i NCC, Calvin Barton.

Han har ansvar for søppeltømming langs Setesdalsveien, og har registrert at søppeldunkene flyter over av søppel fra alle andre enn bilistene.

— Folk må ta ansvar for sitt eget søppel og kjøre det til avfallsstasjoner. I stedet bruker de trafikantenes søppeldunker for å dumpe sitt eget private avfall, sier Barton.

Problemet er om mulig enda større for hyttefolket, fordi fastboende fyller opp hytterenovasjonen. Konsulent i renovasjonsavdelingen i Kristiansand kommune, Marit Saltrøe, forteller at problemet nå har blitt så stort at de vurderer å sette opp videokameraer for å overvåke søppelsnylterne.

Vurderer kamera

— Andre kommuner har utplassert overvåkningskameraer over dunkene for å bli kvitt problemet. I løpet av vinteren skal vi ta stilling til om vi skal gjøre det samme, sier Saltrøe.

Hun mener det er synd at hyttefolket må betale for renovasjonen, når fastboende tar disse i bruk.

— Ordningen med renovasjonen misbrukes. De som betaler for hytterenovasjon får ikke det de betaler for, sier Saltrøe.

Også Kristiansand havnevesen ønsker å få bukt med problemet. Containere flyter over av søppel fra fastboende, ikke fra båteierne.

— Folk kaster husholdningssøppel i våre containere, og da fylles det raskt opp. Da er de ofte fulle lenge før de blir tømt, og søppelet renner over. Måkene drar det utover, og det ser ikke alltid bra ut i havnene, sier kontrollør i Kristiansand havnevesen, Eivind Thomassen.

- skit i eget reir

Søppelcontainerne utenfor handlesentre utsettes også for misbruk av ordningen. Senterleder ved Amfi Vågsbygd, Morten Nilsen, forteller at folk i nærmiljøet stadig oftere benytter seg av senterets containere.

— Det er et konstant irritasjonsmoment. Folk bør skite i eget reir, det er simpelt å overlate sitt eget søppel til oss, sier Nilsen.

Senteret har overvåkningskamera like ved containerne, og Nilsen forteller at de har gjenkjent flere av dem som har kastet søppel.

— Det er noen gjengangere som kommer til oss. Neste gang tar dem i å dupe søppel hos oss, kjører vi søpla tilbake til dem, sier han.

Han forteller at de stadig finner stereoanlegg, fjernsyn, bilbatterier og sykler ved siden av containerne når disse er fulle.

— Det er bittert å betale for håndtering av publikums avfall, ikke bare butikkens, sier Nilsen.