LILLESAND: — Som prest møter du ikke folk på denne måten i 2007, sier Eivind Berthelsen (37). Han var blant de fire foreldreparene som brakte sine barn til dåpen i Vestre Moland kirke denne søndagen. Berthelsen er selv prest, og reagerer meget sterkt på prekenen som vikarprest Bernt Olav Karlsen fremførte:

- PUST FRA 1890.

— For meg handler dette om helt vanlig folkeskikk. Om høflighet. Vi er da i 2007 og ikke i 1897. Mange opplevde nok dette som et pust fra 1890-tallet, fremholder Eivind Berthelsen.

Han er nå bosatt i Hammerfest og er i dag høyskolelektor, men har lang fartstid som prest i Den norske kirke. I sju år var han sykehusprest.

Sist helg var han og kona, som begge er fra Lillesand, i hjembyen for å døpe lille Jakob.

Både Berthelsen og en rekke andre Fædrelandsvennen har snakket med i etterkant, peker på at kirken var fullsatt med fire dåpsbarn til stede. De mener at prestens tale bidro til å ødelegge det som skulle være en flott dåpsdag i kirken hvor det var invitert til familiegudstjeneste.

POLITISK TALE.

— Hele den ytre rammen for dåpsgudstjenesten var en av de flotteste jeg har opplevd, med musikk, kor og en gruppe som hjalp til. Og så kommer denne presten på talerstolen med en sånn politisk tale, sukker Berthelsen og viser til Karlsens utfall mot skilte og homofile.

— Her var budskapet at tre prosent homofile forsøker å overta verden, og at kirken går ad undas. Som prest er man satt til å forvalte ord og sakrament. Temaer som homofili og skilsmisser kan man mene mye om, men man må møte folk med varsomhet og ydmykhet, fremholder Berthelsen.

MENIGHETSRÅDET

. Leder i Lillesand menighetsråd, Knut Tuv, bekrefter at vikarprestens tale ble et tema på menighetsrådets møte tirsdag kveld.

— Det ryktes at det var høy temperatur i debatten?

— Ja, det er riktig, sier Tuv. Han understreker at saken ikke sto på sakslisten, men ble gjenstand for en lengre debatt etter at møtet formelt var slutt. Både vikarprest Bernt Olav Karlsen og prost Knut Aston Eikrem var til stede.

Tuv opplyser at han mottok en mail fra frivillig klokker Nils M. Justvik, med oppfordring om å dele den ut, noe som ble gjort.

— Vil menighetsrådet foreta seg noe mer i sakens anledning?

— Nei. Det er ikke vi som har tilsyn med selve forkynningen til prestene. Det er det biskopen som har.

— Du var selv til stede under gudstjenesten søndag. Reagerte du på prestens tale?

— Ja. Mot slutten av talen kom det noen uttalelser jeg mener ble uverdige i forhold til homofilidebatten, sier Tuv.