KRISTIANSAND: Det var i vår seks meter høye Georg trolig fikk en real overtråkk, og skadet sitt lange, høyre frambein. 15. september fikk han gips på. Med det var for lite.

— All gips svekkes etter en stund, og så tung som Georg er, blir påkjenningen veldig stor, forteller Toril Lysaker fra firmaet 3M som leverer gipsen.

Siden skaden oppstod har Georg gått ned rundt 200 kilo, fra ett tonn til 800 kilo. Det skyldes at den ikke har kunne bevege seg så godt som før, dermed svekkes musklene og apettitten.

Likevel har det altså vist seg at gipsingen har vært for svak. Den hadde begynt å sprekke og kloven til Georg ble stående i feil stilling.

Derfor ble 12 mennesker innkalt for å skifte gipsen igjen.

Først måtte Georg få narkose. Da den begynte å virke måtte Georgs lange hals og hode nemmsomt plasseres på en skråstilt plate, slik at han ikke skulle kveles. To halmballer, en stige og en isoporplate utgjorde stabiliseringsunderlaget. Og dyrepasser Olav Åsland holdt hodet til Georg trygt i favnen, slik at det ikke skulle skli ned.

Deretter ble den gamle gipsen fjernet og den nye surret rundt. Og det er ikke småtterier som skulle til.

— For et vanlig beinbrudd hos et menneske bruker vi cirka fire ruller med gipsbandasje. Her brukte vi nesten 30 ruller av verdens sterkeste gips, forteller Lysaker.

Hele tiden fikk Georg oksygen gjennom nesen der han lå på siden og pustet rolig.

Da gipsen var lagt på og herdet, fikk Georg oppvåkningssprøyte, og etter en halvtime våknet han til og satte seg opp så brått at han dunket hodet mildt i veggen.

I flere minutter ble han sittende omtåket og stirre i veggen. Ett par ganger rullet han på kroppen før han med et byks stablet seg opp på de lange beina. Og stod - om ikke fjellstøtt - så uten å falle.

— Dette gikk veldig bra, konkluderte leder av dyreavdelingen i dyreparken og operasjonen, Rolf Arne Ølberg.

Men det er fortsatt usikkert om beinet vil bli bra. Først etter to-tre måneder vil det være klart hvordan det går.

FAKTA:

*Georg er sju år gammel og kom til Kristiansand Dyrepark for fem år siden.

*Da kom den fra Knudenborg dyrehave i Danmark.

*Høyden er rundt seks meter, og normalt skal han veie 1000 kilo.

*En sjiraff lever normalt i rundt 35 år.