KRISTIANSAND: Han vil ikke kommentere forholdene rundt Spis og Ringøen, men legger ikke skjul på at det er et blodslit å overleve i kjøttbransjen.

— Konkurransen i bransjen er veldig tøff. De som klarer seg best blant våre medlemmer, er de som har spesialisert seg, for eksempel innen spekemat. Bedrifter som driver både slakterier og videreforedling driver med små marginer. Årsakene er blant annet at dagligvarekjedene presser prisene ned, sier Reksnes.

Usikkerheten er også stor rundt en WTO-avtale, som trolig vil åpne grensene for kjøtt fra andre land.

— I Sverige har grensene vært åpne lenge. Swedish Meat, som er Sveriges svar på Gilde, har sagt opp 2500 ansatte de siste tre-fire årene. Det er ikke sikkert at arbeidsplasser i Norge behøver å gå tapt. Men for å beholde arbeidsplassene, må det effektivisering og satsing på produktvikling til. Det eneste som er sikkert, er at det blir store endringer i kjøttbransjen, sier Reksnes.