Kabul/Oslo: Med stein, rifler og håndgranater som våpen gikk hundrevis av rasende afghanere til angrep på de norske NATO-soldater i den nordvestlige byen Maimana.

Minst fire afghanere ble drept, og fem norske soldater ble lettere såret under opptøyene som varte i flere timer. 18 afghanere ble i tillegg såret da afghansk politi skjøt mot folkemengden for å beskytte de norske soldatene. Da hadde soldatene først forsøkt å spre mengden ved hjelp av tåregass, gummikuler og varselskudd i lufta.

Dagen før utstedte religiøse ledere i Maimana en avskyerklæring mot karikaturene. Noen timer senere eksploderte det i byen hvor Norge har om lag 50 soldater og leder et gjenoppbyggingsteam i regi av Den internasjonale stabiliseringsstyrken ISAF.

Demonstrantene angrep også FN-representasjonen i Maimana, og FN har nå evakuert flere av sine ansatte.

Mot ambassaden

Også i hovedstaden Kabul, samt øst og vest i landet, demonstrerte folk mot tegningene som har ført til enda mer uro i et land hvor konfliktnivået allerede er skyhøyt.

I Kabul nådde demonstrantene fram til gaten hvor den danske ambassaden ligger, men sikkerhetsstyrker hindret dem i å ta seg helt fram, opplyser Norges charge d’affaires i Kabul, Carsten Carlsen, til NTB.

Han og resten av ambassadepersonellet ble tirsdag evakuert til en norsk militærleir utenfor Kabul. Han vet ikke om de reiser tilbake onsdag, men sier at situasjonen vurderes fortløpende.

Demonstrasjonene har også ført til at Flyktninghjelpen og Kirkens Nødhjelp har trappet ned virksomheten og trukket ut ansatte både fra nordlige og vestlige områder.

Godt rykte

– Generelt har ISAF-styrkene et godt renommé i nord. Men de siste månedene har de likevel blitt utsatt for angrep, sier Stig Traavik, Flyktningehjelpens landdirektør for Afghanistan og Pakistan, til NTB på telefon fra Kabul.

– Det er ganske mange lokale våpenmenn som kontrollerer landsbyene i området. Ikke alle ønsker seg lov og orden, og noen kan ha benyttet seg av saken til å piske opp stemningen, sier Traavik.

– Mange er opprørt over tegningene, og afghanere flest synes det var galt å trykke dem. Kun et mindretall mener det er riktig å bruke vold, fastslår Traavik.

Afghanistans president Hamid Karzai hadde tirsdag en samtale med statsminister Jens Stoltenberg. Samme ettermiddag uttalte han det afghanske folk forstår at de europeiske soldatene som tjenestegjør i Afghanistan, ikke har noe med Muhammed-karikaturene å gjøre.

Opp i NATO

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil ta opp sikkerheten for de norske styrkene i Maimana med forsvarsministrene i NATO.

– Det er naturlig at vi etter en situasjon som dette drøfter om denne styrken må forsterkes ytterligere. Det kommer vi til å se på de neste dagene, og jeg kommer til å ta dette opp på et forsvarsministermøte i NATO torsdag, sier Strøm-Erichsen til NTB.

To jagerfly fra ISAF-styrken i Kabul ble satt inn og skjøt varselskudd mot demonstrantene, men ble etter hvert erstattet av to amerikanske A10-fly, som deltar i den amerikanskledede Operation Enduring Freedom.

Onsdag ankommer fire norske F16-jagerfly til Kabul, og Strøm-Erichsen mener hendelsen tirsdag demonstrerte hvorfor det er nødvendig å ha norske jagerfly i Afghanistan.

– Det er nettopp derfor jagerflyene er så viktig. De støtter personalet på bakken og har i utgangspunktet en avskrekkende effekt. De kan også gi informasjon til personellet på bakken, sier Strøm-Erichsen.

– I et land som Afghanistan, med store avstander, og dårlige veier og infrastruktur, er fly det mest realistiske og hensiktsmessige middelet til raskt å støtte bakkemannskaper, sier forsvarssjef Sverre Diesen til NTB.

– Det gjelder også å skyte på angripere?

– Ja, selvfølgelig, sier forsvarssjefen.

Konflikten om tegningene har så langt krevd sju menneskeliv i Afghanistan.