KRISTIANSAND: — Vi ser at en del rektorstillinger står ledige nå. I løpet av de neste 5-10 årene er det også en del av skolelederne som vil gå av med pensjon, og da kommer vi til å få en stor rektor-mangel, sier skolesjef i Kristiansand, Marie Føreland.

For å hindre tomme rekorstoler, starter Skolesektoren nå opp et rektorstudium i samarbeid med Høgskolen i Agder.

— Det er over 40 lærere som har meldt sin interesse, noe som er en fantastisk bra respons. Vi har valgt ut 30 av søkerne som får begynne på studiet nå, sier Føreland.

Tre moduler

Studiet vil gå over tre semestere, på ettermiddager, helger og noe i ferier. Det består av tre moduler, som hver gir 15 studiepoeng. Modulene tar for seg personlig utvikling, organisasjonsutvikling og fagutvikling i skolen.

— Det er jo sentrale temaer når det gjelder skoleledelse, og det er kjempefint at et slikt studium settes i gang, sier rektor ved Grim skole, Hans-Olav Rike.

Mye ansvar

Rike har forståelse for at noen lærere nå kvier seg for å søke lederstillinger.

— Som rektor har du mange ansvarsområder, både fag, pedagogikk, personalledelse og økonomi. Det er en utfordring å gjøre alt dette så bra som man ønsker, og jeg føler ofte at tida ikke strekker til, sier han.

Han tror det nye studiet vil gjøre lærerne bedre rustet for oppgavene som venter som rektor.