Kristiansand: — Vi har sendt et krav til Namsmannen om å fjerne torvhandleren så fort som mulig, sier kommuneadvokat Gro Hamre. - Han har oversittet fristen vi gav ham om å fjerne seg fra torvet innen 14. september.

Fathi Shahata ønsker ikke å kommentere bortvisningen til Fædrelandsvennen, men henviser til sin advokat.

— Shahata er nå ansatt i Kristiansand Frukt & Grønnsaker AS, og han forblir på sin post, sier torvhandlerens advokat, Tor Jacob Aabelvik. - Det nye selskapet søker om å overta plassen til Shahata, forklarer advokaten.

Byen trenger torvhandleren

Det er Anne Grethe Føreland som har opprettet det nye aksjeselskapet. Hun er eneaksjonær, daglig leder og enestyre i selskapet hvor Shahata nå er ansatt.

— Jeg har etablert det nye selskapet fordi byen trenger denne torvhandleren. Han har gjort opp for seg og har krav på en ny sjanse, sier Føreland.

— Kristiansand Eiendom har ikke fått noen søknad fra det nye selskapet om å overta torvhandlerplassen. Hvis en søknad kommer blir den behandlet på vanlig måte, sier Einar Hansen, saksbehandler i Kristiansand Eiendom.

Omgåelse

  • Politiet har registrert at kommunen har sagt opp leieavtalen med torvhandleren. Dersom kommunen inngår leieavtale med et nytt selskap hvor den domfelte er ansatt, kan det virke som en omgåelse av forbudet som er stadfestet av Høyesterett om at torvhandleren ikke kan drive næringsvirksomhet, sier politioverbetjent Gjert Erik Karlsen i Agder politidistrikt.

— Vi forutsetter at den domfelte ikke er den som verken formelt eller i praksis opptrer som daglig leder for virksomheten, understreker overbetjenten.

- Er etableringen av et nytt selskap en omgåelse av forbudet mot å drive næringsvirksomhet?

— Jeg har personlig undersøkt alt som skal til for at Shahata kan fortsette som torvhandler, og jeg har alt mitt på det tørre, sier Anne Grethe Føreland. Hun er den som eventuelt skal være ansvarlig for torvhandelen dersom selskapet får en leieavtale med kommunen. Hun har vært en forretningsforbindelse for Shahata som leverandør av jordbær.

- Er det fra dere Shahata fikk jordbær som ifølge dommen mot ham ble omsatt svart?

— Nei, sier Føreland. - Vi driver seriøst og lovlig.