STAVANGER: Bare én av de tiltalte, Metkel Betew, fikk forvaringsstraff.

Straffeutmålingene i NOKAS-saken ble lest av lagmann Daniel Lunde i den spesialinnredede rettssalen på Forus i Stavanger. Strenge påstander til tross, blant annet krav om forvaring for fire av de tiltalte, mente lagmannsretten at dommene burde være vesentlig mildere enn straffene fra tingretten og påtalemyndighetens påstander i ankesaken.

Mildere for Toska

David Toska fikk 15 års fengsel, en betydelig mildere straff enn kravet om forvaring i inntil 21 år og en minstetid på ti år. I tingretten unngikk også Toska forvaring, men ble dømt til 19 år i fengsel.

Kjell Alrich Schumann ble dømt til fengsel i 13 år. Schumann innrømmet i ankesaken at det var han som skjøt politimannen Arne Sigve Klungland og aktoratet la på nytt ned påstand om forvaringstraff i 21 år for 41-åringen.

Erling Havnå (49) er dømt til fengsel i 14 år, en straff som omfatter både NOKAS-ranet og ranet av Postens Brevsenter i Oslo. Havnå har erkjent NOKAS-ranet, men ikke ranet av brevsenteret. Påstanden i ankesaken var fengsel i 18 år. I Stavanger tingrett ble Havnå dømt til 17 års fengsel.

Eneste forvaringsdom

Metkel Betew fikk som den eneste av de NOKAS-tiltalte, forvaring. Likevel er avgjørelsen om forvaring i tolv år godt under aktoratets krav på 18 års forvaring og ti års minstetid. I tingretten ble Betew dømt til 16 års forvaring.

Ridvan Halimi ble dømt til elleve års fengsel, en vesentlig forskjellig straff fra aktoratets påstand om forvaring i 16 år. I tingretten nektet Halimi straffskyld, men erkjente å ha deltatt i ranet i ankesaken.

Også Ikmet Kodzadziku ble dømt til elleve års fengsel, en straff fire år kortere enn i Stavanger tingrett. Kodzadziku har imidlertid hardnakket nektet for at han deltok i ranet, men har sagt han var i Stavanger i et annet ærend ransdagen.

Lars-Erik Andersen (30) ble belønnet med en betydelig strafferabatt for å ha utpekt Kjell A. Schumann som den av ranerne som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland under NOKAS-ranet. Gulating lagmannsrett mente en straff på åtte års fengsel er passende. I tingretten lød dommen på 15 års fengsel.

Nesten halvert straff

Også Alf Henrik Christensen (44) fikk fem års kortere straff enn dommen i Stavanger tingrett i fjor. Lagretten mente en straff på åtte års fengsel er passende for hans tildelte rolle som sjåfør under ranet. Christensen har konsekvent nektet for å ha deltatt i ranet.

Dan Pettersen fikk også åtte års fengsel, hele sju år kortere straff enn i tingretten. Også i lagmannsretten mente aktoratet at 15 års fengsel ville være riktig. 31-åringen tilsto under ankesaken at han hadde hjulpet til etter ranet.

Johnny Thendrup (42) er dømt til elleve års fengsel for NOKAS-ranet, tre år kortere straff enn hva aktoratet mente var passende dom. Dommen i tingretten var på 13 år. Thendrup erkjente både i tingretten og lagmannsretten straffskyld for grovt ran, men ikke for dødsfølgen.

Ble belønnet

Lagmannsretten dømte Thomas Ingebrigtsen (27) til tre års fengsel. Under ankesaken har han forklart seg om flere av de andre tiltalte i saken, og aktoratet belønnet ham med å legge ned påstand om fire års fengsel, hvorav hele tre og et halvt år ble gjort betinget.

William Pettersen (58), best kjent som «Skipperen» i NOKAS-saken, er dømt til fire års fengsel, to år kortere straff enn hva han ble dømt til i tingretten. Påtalemyndigheten mente fem års fengsel var passende da påstandene ble lagt ned i ankesaken.