Tormod Flem Vegge, mms Foto: Tormod Flem Vegge
KystAtlas Foto: KystAtlas

VENNESLA: — Nå har mannskapene kontroll. Brannen i Vennesla er redusert til en front, og i Kvinesdal har 24 personer gått gjennom området. De opplyser at alt er under kontroll, sa brannsentraloperatør Odd Harald Haugen til fvn.no klokken 09 lørdag morgen.

Kraftig vind gjorde at flammene spredte seg fort fredag. Om kvelden og natt til lørdag løyet vinden, noe som gjorde slukkingsarbeidet lettere.

— I tillegg har det vært rått og kaldt i natt. Det hjelper, sier Haugen.

Om lag 10.000 mål skog og kratt gikk med i flammene i Vennesla. I Kvinesdal anslår brannvesenet at 6000 mål brant ned.

— Lørdag morgen er det stort sett bare noen maurtuer som brenner i Vennesla. De må vi bare la brenne, sier Haugen.

Bøtte gikk i stykker

Brannfolkene i Vennesla håpet i det lengste fredag kveld på å få hjelp av helikopter til slukkingsarbeidet. Det fikk de ikke.

— Det er jo fryktelig ille at vi ikke får tak i helikopter. Bøtten under maskinen gikk i stykker i Kvinesdal. Dermed måtte helikopteret returnere til Torp, og grunnet hviletider kommer det ikke til Vennesla før lørdag morgen, sier brannsjef i Vennesla, Lars Petter Kåvenes, til fvn.no.

Siden brannmannskapene fikk kontroll i løpet av natten, vil helikopteret ikke bli brukt lørdag.

Ikke redde for boliger

Flere jakthytter gikk tapt i skogbrannen på Drivenesheia i Vennesla, samt om lag tusen mål skog i Paulen naturreservat. Fronten beveget seg fredag kveld i en bredde av flere hundre meter nordvestover mot Røyknes.

— Vi har nå fått brannen inn på en bred front, men har fortsatt ikke kontroll, opplyste brannsentraloperatør Stig Trondsen like over klokken 18. — Vi må muligens evakuere folk i natt hvis røyken blir for ille. Men vi er ikke redde for bebyggelse. Går fronten over kanten og ned mot dalen til Røyknes, er det mye lettere å slokke. Vi skal klare å stoppe den da, sier Kåvenes.

Brannvesenet fikk melding om brannen klokka 12.41 av en lærer som var på tur med en skoleklasse i området. Røyken fra brannen kunne fredag ettermiddag ses tydelig fra Vennesla sentrum.

Brann også i Kvinesdal

I Kvinesdal, på Bjelkedalsnuten ved Store Kvina, hadde brannmannskapene en stri tørn i forsøket på å få kontroll over flammene. Brannen begynte torsdag kveld. Da fikk brannvesenet kontroll over brannen, men fredag blusset den opp igjen.

Helikopteret hjalp til med arbeidet, til bøtten under maskinen gikk i stykker. Da måtte helikopteret gi seg, og bakkemannskap måtte stå for redningsarbeidet.

— Det er fryktelig tungt arbeid, og det er vanskelig å komme frem. Det er utmark og daler, og det er et slit, sa befalsvakt i Brannvesenet Sør, Tor Oddvar Torkildsen, fredag kveld.

— Vi har fortsatt ikke kontroll. Vi har nå fått hjelp av brannvesenet i Hægebostad, samtidig som mange av de som har drevet slukkingsarbeid fredag er blitt avløst, sa brannsentraloperatør Trondsen i 19.30-tiden.

Om lag 40 personer deltok i slukkingen fredag kveld. Det var da ikke fare for bebyggelsen i området.

— En hytte og en eldre gård stod en stund i fare, men vi klarte å redde dem, sier Trondsen.

Ingen skadet

I Vennesla blåste det kraftig vind fredag ettermiddag, og vinden skiftet mye retning. Fædrelandsvennens fotograf ble advart av mannskapene på stedet mot å gå inn i området fordi det var for farlig. Vinden løyet imidlertid fredag kveld.

— Alt disponibelt mannskap er i området. Med Sivilforsvaret utgjør det nærmere 50 personer, opplyste Trondsen fredag kveld.

Ingen personer er så langt skadet.

Sivilforsvaret ankom stedet fredag ettermiddag. De brukte firehjulinger for å komme inn til de vanskelig tilgjengelige områdene ved Naspevarden på Drivenesheia. Også grunneiere i området mobiliserte for å få bukt med flammene.

— Det er mange tjern i området, så tilgangen på vann er ikke noe problem. Sivilforsvaret er nå i ferd med å sette opp pumper, sa brannsentraloperatør Bent Nicolaysen til fvn.no i 15-tiden.

Et lite rekognoseringsfly ble sendt inn over området for å få oversikt over omfanget av brannen.

Røyking kan være årsaken

Steinar Olsen, et øyenvitne fvn.no har snakket med, så røyken fra sentrum i Vennesla og kjørte innover mot Naspevarden.

Han sier at det var en lærer fra en skole som fortalte at han hadde elever med på klassetur. Disse skal ha røykt og på den måten antent brannen. De prøvde desperat å stanse brannen men klarte det ikke.

To elever og tre elever ble igjen i området for å vise brannmannskapene hvor det brenner.

— Vi vet at det har vært en skoleklasse i området, men vi har ikke vært i kontakt med dem. Hva som er årsaken til brannen vet vi ikke foreløpig. Det er heller ikke det viktigste akkurat nå, sier operasjonsleder Toralf Jørgensen til fvn.no.