KRISTIANSAND: — Jeg reagerte veldig kraftig, for mange jenter som hadde sett filmen sa det var skremmende og forferdelig og at de ville kreve keisersnitt ved en fødsel, sier Astri Cecilie Larsen fra Lyngdal til fvn.no.

Hun er selv mor til fire, og den ene datteren hennes så opplysningsfilmen fra 1983 som skremmer vettet av elevene i 10.klasse.

"Mats blir født" handler om timene før og under en fødsel ved sykehuset på Kongsvinger i 1983. Den finnes i videoarkivet til skoler over hele landet, og er fortsatt i bruk. Se filmen som vekker reaksjoner her.

Larsen får støtte av jordmødre som også reagerer på at den gamle filmen fortsatt tas i bruk i undervisningen om graviditet og fødsel.

Overrasket over at filmen fortsatt brukes

— Jeg er overrasket over at denne filmen fortsatt brukes, og det er grunn til å stille spørsmål om det har noen hensikt å vise en slik film for 15-åringer, sier lederen i Den norske jordmorforening, Nina Schmidt til Aftenposten.no.

Jordmødrene skepsis til filmen skyldes også at de møter kvinner med fødselsangst, som forklarer at redselen for å føde delvis skyldes inntrykk fra denne og lignende filmer. Jordmor Ruethemann ved fødepoliklinikken i Kristiansand møter mange av dem.

— Det er noe helt annet å se en fødsel på film enn å få forklart det som skjer. Skal skolen først vise slike fødselsfilmer, så må det i alle fall være jordmødre til stede som kan forklarer det som skjer underveis, mener Ruethemann.

- Ingen god mental forbederedelse Kritikken mot "Mats blir født" går også på at den er lite dagsaktuell.

— Den gir ikke unge jenter noen god mental forberedelse til hvordan en fødsel foregår, sier veileder i rådgivningstjenesten Hege Brekke til Aftenposten.no.

Larsen kjente at hun ble harm da hun hørte reaksjonen til hennes datter og vennene hennes etter at de hadde sett filmen på skolen.

— En graviditet og en fødsel er noe av det vakreste Gud har skapt. Det er et resultat av kjærligheten mellom en mann og kvinne. Det er både vakkert og et under. Det kan ikke beskrives det som skjer. Derfor blir det så feil når det vekker slike reaksjoner. Da virker det mot sin hensikt, sier Laren til fvn.no.

Det blir bare satt på en film, og vi må huske på at de bare er femten år. De har ingen mulighet til å sette seg inn i en voksen verden med graviditet og fødsel.

- Det skaper frykt hos unge jenter for fremtidig fødsel, er det det som er hensikten?

Hun synes også det er viktig å påpeke at barn og unge i femtenårsalderen strever med å forholde seg til sin egen kropp, og at dette er svært vanskelig for dem å snakke om dette til andre.

— I tillegg når de skal se denne filmen, så blir de satt sammen både gutter og jenter. Og de synes det er forferdelig pinlig. Jenter i den alderen klarer ikke å forholde seg til dette overfor læreren. De klarer ikke å forholde seg om dette til hverandre.

— Er det det som er hensikten? spør Larsen.

- Må ikke snu dette på hodet - Vi må ikke snu dette på hodet. En fødsel er egentlig en flott opplevelse, men den kan bare en mor og far oppleve som er midt oppi det, sier Larsen til fvn.no.

— Filmen har vakt reaksjoner som jeg ikke tror er hensikten. Dette skal være en naturlig ting.

- Hvilke undervisninsmetoder bør tas i bruk for at det skal være hensiktsmessig, etter din mening?

— Jeg synes det må kunne gå ann å undervise om gravidiet og fødsel uten å vise film. De er bare femten år. Filmen er lagd til hjelp for jordmødre. Jordmødre har ikke vist denne filmen uten å være tilstede selv og forklare det som skjer.

Hun er overbevist om at det må finnes en mer fintfølende måte å legge dette frem på som gjør at ungdommene får en mer positiv opplevelse av graviditet og fødsel. Det er jo egentlig et fantastisk skaperverk, sier hun til fvn.no.

— Uansett hvor moderne verden i dag er, så må vi ikke glemme at alt er nytt for en femtenåring, og at det er svært vanskelig å klare å sette seg inn i en slik situasjon når de er fasen mellom barn og voksen. Kroppen og sinnet er ikke kommet så langt.