KRISTIANSAND: — Kanskje vi er naive her ute i Paulen, men vi trodde at godkjent betyr godkjent, sier Morten Skraastad og Harald Haraldsen i Paulen Vel, og viser frem svarbrevet fra kommunen angående bryggene i Paulen. Der står det tydelig at plan- og bygningssjefen ikke har noen merknader til miljøtiltak i Paulen. Brevet er stemplet godkjent og undertegnet saksbehandler i plan- og bygningsetaten.

Saksbehandlingsfeil

Men hele godkjenningen er en stor saksbehandlingsfeil. Søknaden har ikke blitt behandlet som søknader skal behandles, og har mer preg av å være en positiv uttalelse fra kommunen. «Vi tror at dette positive tiltaket for Paulen (. ) vil bli til glede og inspirasjon», heter det i svarbrevet fra kommunen. Men det er kun underskrevet én saksbehandler (etter reglene skal det signeres av to), og godkjent-stempelet er ikke signert og datert. Saken er heller ikke sendt til høring til de involverte instanser.

— Når vi fikk positiv respons så fort, regnet vi med at kommunen bare syntes dette var så positivt at de ville satse på det, sier Skraastad og Haraldsen.

Nå er de lei seg, men håper likevel de får beholde bryggene og bordene som skulle sette en ramme rundt det gode miljøet de skryter av i Paulen. Det er velet som har tatt initiativ til bryggene, sammen med sykemeldt bystyrepolitiker Ernst Norheim (KrF).

- Vond magefølelse

— Dette lukter ikke godt og har klare paralleller til det som skjedde i teknisk etat i 2004. Jeg har en vond magefølelse for at flere saker med saksbehandlingsfeil kan dukke opp, sier Hans Otto Lund (H), leder av byutviklingsstyret i Kristiansand kommune.

I slutten av 2004 la Kommunerevisjonen fram en rapport som viste elendig saksbehandling i 125 byggesaker i Kristiansand siden 1995. I sammenheng med en omfattende opprydning i teknisk sektor, sa fire sjefer fra seg stillingene sine. Nå dukker det altså opp mer rusk i maskineriet.

— Her er det gjort veldig mange saksbehandlingsfeil, ingen av reglene for saksbehandling er fulgt. Brevet fra kommunen er nok ment som en uttalelse, men fra utsiden ser jeg at det kan oppfattes som et vedtak, sier plan- og bygningssjef Gunnar Stavrum, som sier at «sånt skal ikke skje».

— Dette var i 2004. Jeg er sikker på at det ikke hadde skjedd i dag. Det vil ikke bli gjort noe internt i forhold til dette, sier Stavrum. Han frykter ikke at flere saker som omfatter saksbehandlingsfeil skal dukke opp.

— Jeg tror ikke den uheldige praksisen eksisterer lenger, sier Stavrum.

— Vi må ha en helt annen seriøsitet i saksbehandlingen. Dette kan imidlertid skyldes at det har blitt sett på som en mye enklere sak enn det den er. Men som sagt, vi har allerede ryddet opp i dette.

Ber om søknad

I går ettermiddag sendte Hans Otto Lund en e-post til Ernst Norheim der han ba om at Norheim sender en formell søknad slik at saken kan behandles riktig. Både Lund og miljøverndirektør Tom Egerhei har imidlertid tidligere uttrykt skepsis i forhold til bryggene. Det vil i praksis si at de ikke kommer langt dersom det blir en politisk behandling. Eventuelt må området reguleres om for formålet.

Norheim tok ikke telefonen i går kveld.