KRISTIANSAND: – Bananer er vel kanskje litt uvanlig kost for en elg, men Odin liker dem veldig godt, smiler Olav Åsland mens han serverer den eksotiske frukten til de norske skogers konge.

De to kompisene hører begge hjemme i Dyreparken. Der startet det noe spesielle vennskapet da Odin var syv timer gammel. Elgkalven klarte ikke å få i seg morens melk, og ble derfor tatt hånd om av dyrepasserne.

Se bildeserie her.

– Han er vant til kontakt med mennesker, men jeg er nok den eneste som kan gå så nær, sier Åsland.

Avvisende mor

Den unge elgens kontakt med mennesker har dessverre også hatt sine negative konsekvenser. Da dyrepasserne prøvde å gjenforene mor og sønn var resultatet heller dårlig.

– Moren har ingen interesse av kontakt med Odin. Hun har fått en ny kalv, og da er det naturlig for henne å støte vekk fjorårskalven, forteller dyrepasseren før han legger til:

– Men moren er ikke helt god. Det er ikke normalt at hun er så aggressiv.

Forsøket på en familiegjenforening endte med at moren sparket sønnen så hardt i geviret at det brakk. Resultatet er at Odin må leve adskilt fra sin mor, far og lillesøster.

– I begynnelsen søkte han til moren, men hun kvitterte med aggresjon. Nå løper hun mot Odin hver gang han nærmer seg gjerdet. Hun sier klart i fra om at han skal holde seg unna, forklarer Åsland.

Reservepappa

Dyrepasseren har blitt en slags reservepappa for Odin. Hver dag er han innom hos elgen for å dele ut kos og frukt. Når Åsland sjekker gjerdet rundt elgområdet, dilter kameraten etter. Roper dyrepasseren på Odin kommer den gående, kanskje med håp om en banan i tankene.

Åsland er skeptisk til hvor lenge det nære vennskapet kan vare.

– I oktober begynner brunstperioden, og da kan elger bli hissige. Odin er litt fjortis nå. Det er et stort dyr, og man skal være forsiktig.

På et senere tidspunkt vil Dyreparken forsøke å gjenforene mor og sønn.

– Vi vil sette dem sammen igjen. Jeg tror gjenforeningen vil gå veldig bra, men det er usikkert når det blir, sier Åsland.

Han er overbevist om at Odin trives godt i parken, selv om han er isolert fra resten av familien.

– Jeg forsøker å besøke Odin mest mulig, slik at han ikke skal være helt alene. Samtidig får han jo også mye besøk av publikum. Det liker han godt.