Her ligger kvinnen i senga på Sørlandet sykehus Arendal. Foto: Privat

ARENDAL: — Jeg har prøvd å si det hele tiden: Kona mi sultestreiker ikke for å få innvilget asylsøknaden. Hun orker bare ikke leve mer. Men jeg er blitt misforstått, sier ektemannen Bassam Hamad. Han er glad Sørlandet sykehus fortsetter med å tvinge næring og vann i henne.

14. juni fortalte Agderposten nyheten om hans 31 år gamle kone som da hadde nektet å innta mat eller drikke i 17 døgn. Familien hadde i november i fjor fått endelig avslag på asylsøknad. En rekke tragiske hendelser i familien til kvinnen gikk sterkt inn på henne. Bare få dager før familien skulle sendes tilbake til Gazastripen fikk hun ny informasjon om situasjonen, og da mistet hun livsmotet.

Overfor Fædrelandsvennen sier Hamad tirsdag at kona er blitt sterkere etter at sykehuset fredag iverksatte tvangsforing av henne.

— Men hun er bitter og sint på at hun får mat mot sin vilje, sier ektemannen, som tror hun får psykiatrisk hjelp onsdag.

Ekteparets advokat, Øyvind Aas fra Kristiansand, sier denne saken har vært svært vanskelig for ham.

— Min jobb er å støtte folk, men jeg kunne ikke støtte en sultestreik for å få asyl, sier han.

— Nå har vi oversendt alt av informasjon til Utlendingsnemnda (Une) som skal behandle omgjøringsanmodningen på asylsøknaden. Og vi må bare avvente den behandlingen, om det tar dager eller uker, sier Aas.

Han ser ikke bort fra at Une vil avvente utviklingen på kvinnens helsetilstand. Dersom hun skulle lykkes i å sulte seg i hjel, vil situasjonen for ektemannen og deres sønn være endret i forhold til oppholdstillatelse.

Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) har engasjert seg i saken, og organisasjonssekretær Ann-Magritt Austenå var på sykehuset i forrige uke for å møte ekteparet.

— Dette er ikke en politisk aksjon, det er mer et uttrykk for en kvinne som er dypt fortvilet, sier Austenå.

Sykehuset vil fortsette å tvangsfore henne i to dager til, opplyser fagdirektør Per Engstrand overfor Fædrelandsvennen. Da vil situasjonen hennes bli vurdert på nytt.

— Hun er i bedring, skriver Engstrand i en mail.

— Vil kvinnen bli tilbudt psykiatrisk hjelp og behandling fra sykehuset?

— Det er vanlig å vurdere løpende den psykiske tilstand med hjelp av spesialist i slike saker, og det skal gjøres også denne uka, sier han.

— Men vil hun få tilbud om behandling?

— Det er det naturlig å vurdere også denne uken, og når det er nødvendig, vil det bli tilbudt kvinnen, sier Engstrand.

— Burde sykehuset tilbudt henne psykiatrisk hjelp tidligere?

— Våre fagfolk har gjort en grundig og god vurderingi hele forløpet. Når nye momenter dukker opp, må det selvsagt undersøkes nærmere.