Kristiansand: De tre mennene var kolleger i en og samme bedrift innen telemarkering. To (40 og 42 år gamle) forlot selskapet og startet en konkurrerende og tilsvarende virksomhet. Han som ble igjen (39) i det opprinnelige selskapet fortsatte med å fordele oppdrag til sine gamle venner, og hjelpe dem i deres nye konkurrerende selskap.

39-åringen fikk utbetalt over 160.000 kroner for denne hjelpen. De gamle vennene mener de ble presset til å betale for at oppdragene skulle fortsette å komme til det nystartede selskapet.

— Jeg hjalp mine to kolleger med driften. Det jeg har fått utbetalt er lite i forhold til innsatsen, sa 39-åringen i Kristiansand tingrett mandag. Han avviste dermed at utbetalingene kom som følge av press og er grov korrupsjon, slik påtalemyndigheten mener. Derfor nekter han for straffskyld.

Utbetalingen på vel 160.000 kroner skjedde som lønn direkte til 39-åringens kone. Hun har aldri jobbet en time i selskapet til de to kompisene.

Bjørnejakt

Forsvarere: De to advokatene Jon Christian Elden og Knut Henning Larsen forsvarer henholdsvis 39-åringen og 49-åringen i korrupsjonssaken. Foto: Hallgeir Oftedal

Forholdet mellom de tre tiltalte var nært og godt. En julaften lå det en invitasjon til 39-åringen under juletreet fra de to vennene. "Du er invitert på bjørnejakt i Canada". 39-åringen ble med. Etter turen sendte 39-åringen faktura på 27.000 kroner til de to vennene for konsulenttjenester. Dette mener også påtalemyndigheten dekker regningen for bjørnejakta og er grov korrupsjon.

Trygdemisbruk

De tre tiltalte er sammen med kona til 39-åringen alle tiltalt for trygdemisbruk. Det skyldes at 39-åringens kone fikk utbetalt syke— og fødselspenger fra NAV til tross for at hun ikke jobbet i firmaet hun fikk lønn fra. Hennes lønn var for øvrig høyere enn 39-åringens årslønn, ble det hevdet i retten mandag.

I retten ble 39-åringen beinhardt eksaminert om hvordan han uten tillatelse fra arbeidsgiveren hjalp en konkurrent med drift og oppdrag, og i tillegg fikk utbetalt lønn til kona som ikke utførte noe arbeid i det hele tatt.

— I ettertid ser jeg at vennetjenesten burde vært varslet mine overordnede og at ansettelsesforholdet ikke var korrekt, sa den tiltalte i retten mandag.

Selv om 39-åringen hjalp sine venner både med driften og oppdragene, gikk vennenes selskap konkurs.

Anmeldt av nye eiere

Det var nye eiere i selskapet 39-åringen jobbet i som oppdaget uregelmessighetene med store utbetalinger til kona. Forholdet ble politianmeldt i september 2009. I ett år sto etterforskningen stille. Først nå, nesten fire år etter anmeldelsen, er saken for retten.

De straffbare forholdene de fire er tiltalt for skjedde i perioden fra august 2004 til juni 2006. Kristiansand tingrett har avsatt ti dager til gjennomføringen av straffesaken. 39-åringen startet sin forklaring i retten mandag formiddag, og brukte lang tid på å fortelle om sin suksessrike karriere som forretningsmann. Den startet tidlig, og mannen med millioninntekt i dag står som eier og driver av en rekke forskjellige selskaper.

De to andre tiltalte forretningsmennene er over i trygdesystemet etter konkursen.