KRISTIANSAND: — Den ene er en gutt, og den andre har vi ikke fått sjekket enda, forteller Helene Axelsen, biolog i Dyreparken.

De to gaupebabyene ble født 27. mai i år, og holder seg fremdeles helst i hiet sitt. Det var TV2 som først omtalte saken.

Flink mamma

— Når det er föringstid kommer mammagaupen Nila ut av hiet, forteller Axelsen og skryter av morsegenskapene til Nila:

KRISTIANSANDER: Denne gaupebabyen er født i Dyreparken. Foto: Ole Martin Buene, Dyreparken
SØT: Gaupebabyen er snart klar for å møte publikum. Foto: Ole Martin Buene, Dyreparken
KLØR: Gaupebabyen viste klør da dyrepasserne skulle sjekke den i forrige uke. Foto: Ole Martin Buene, Dyreparken

— Hun er en god mor, og det er hun som av og til flytter litt rundt på ungene.Etter at gaupene er født, tar det en stund før dyrepasserne kan gå inn for å veie dem og sjekke kjønn.

— Vi hadde en kontroll av begge to da de var helt nyfødte, men i etterkant har vi bare fått veid den ene. Den veide 1,54 kilo i forrige uke, forteller Axelsen.

Gjemmer seg

Normalt holder gaupeungene seg skjult, men dyrepasserne fikk tak i den ene da den krøp fram fra en steinrøys. Ingen av ungene har fått noen navn ennå, men Axelsen forteller at de nok snart er ute blant publikum.

— Jeg hørte om en gjest som hadde sett dem, så man kan være veldig heldig. Vi merker at de vokser, og får klør og begynner å frese, sier hun.

Ni dåhjortkalver

I slutten av juni ble det født dåhjortkalver i Dyreparken, og disse er fremdeles parkens ferskeste fjes. I den flokken finnes det ni kalver.

I tillegg har blant annet både elgen, jerven og ulven fått unger tidligere i vår.