STEMTE FOR TORVPARKERING: Byutviklingsstyret torsdag, fra venstre Cecilie Nissen (V), Odd Nordmo (H), Helene H. Knudsen (H), Eivind Haaland (KrF), teknisk direktør Ragnar Evensen, Grete Kvelland Skaara (KrF), sekretær Grete S. Kaspersen, Stian Storbukås (Frp, delvis skjult), Eirik Dåstøl Langeland (Ap), Hans Petter Horve (MDG) og plan- og bygningssjef Gunnar Stavrum. Foto: Tore-André Baardsen

KRISTIANSAND: — Det er vanskelig å se at et «halvt» parkeringshus, omtrent likt Gyldengården, skulle gi den voldsomme nye driven til å handle i Kvadraturen, uttaler adm.dir. Jan Omli Larsen i Kristiansand Næringsselskap (Knas) til Fædrelandsvennen.

Det er nettopp Knas som er tiltenkt oppdraget som byggherre, med bistand fra Kvadraturens investorer.

Torsdag var det litt fram og tilbake før et flertall i byutviklingsstyret valgte å åpne for full utbygging med 600 plasser, i strid med administrasjonens innstilling.

- Aldeles uklokt

— Hvis vi nå bygger et anlegg som ikke blir brukt, har vi gjort noe aldeles uklokt. Vi må tørre å gi så stor bredde som mulig, det er ikke sikkert det er så lett å få næringsdrivende til å finansiere et anlegg langt unna handlegata, sa Odd Nordmo, før Høyre-politikeren la til:

— Jeg tror dessverre folk er så slappe at de vil ha parkeringsplass så nærmer butikken som mulig.

Vedtaket var slett ingen selvfølge. Slik åpnet leder Grete Kvelland Skaara (KrF) debatten:

— Vi vet at vi får innsigelser på Nedre Torv, da har vi en lang, lang vei å gå. Jeg vil anbefale at vi går for forslaget om kun Øvre Torv, med 400 plasser.

Etter Nordmos flammende innlegg gjorde Skaara, og trolig flere med, helomvending, slik at det likevel ble stort flertall for.

Vedtaket åpner fortsatt for et automatanlegg med inntil 600 plasser under Øvre Torv. Høyres Nordmo var kritisk til at dette fortsatt er aktuelt, så lenge studieturen til København for tre uker siden avdekket at driftskostnadene er skyhøye.

— Så lenge dette handler om handel, er det åpenbart at løsningen må bli et manuelt anlegg, sa Mette Gundersen, Aps gruppeleder.

Trenger kapital

Ifølge Knas-sjefen vil man trolig være avhengig av eksterne investorer for et p-anlegg i størrelsesorden 200-300 millioner kroner.

— Et sånt beløp er utfordrende for enhver investor, dessuten har vi mange andre prosjekter vi også vil drive med, bedyrer Larsen.

Ifølge eiendomsutvikler Jon Bjørgum kan et annet utfall i bystyret om to uker virke svært dempende på investeringslysten..

— Dette vedtaket var nødvendig. Å få smalnet inn anlegget nå ville vært kjedelig, sier investoren, som mer enn gjerne bidrar med kapital, på visse vilkår.

Gårdeierne ønsker publikumsinngang fra Markens/ Nedre Torv, og til kvartal 32 («restaurantkvartalet»), som Bjørgum med flere skal utvikle med forretninger de neste årene.

Vest-Agder fylkeskommune har reist innsigelse mot parkeringshuset, både av hensyn til Torvet og Wergelandsparken som kulturminne, og den gamle kirkegården som ligger under deler av Torvet.

Administrasjonen frykter meglingen for Nedre Torv blir komplisert, dessuten at Nedre Torv er i smaleste laget.

— Det er byens viktigste uterom, vi frykter utviklingen stopper fordi det skal graves opp, og kanskje i neste øyeblikk skal det ikke graves opp. Jeg vil ikke uten videre akseptere det som en god løsning, sa saksbehandler Ingvald Kårikstad i møtet torsdag.