KRISTIANSAND: Den 33 år gamle kristiansanderen fikk sin første dom i 1997 for overtredelsen av vegtrafikkloven. Siden har det blitt i alt ni dommer. Fra 1991 til 2010 hadde han pådratt seg sju dommer for bedragerier. Siste dom i 2010 var på tre år og seks måneder fengsel. Den gang ga retten ham en sjanse ved å gjøre seks måneder betinget. Påtalemyndigheten mener at han begikk et bedrageri mens var prøveløslatt fra fengsel, og det andre bedrageriet mens han hadde prøvetid.

Løgner

AKTOR: Politiadvokat Liv Seland Foto: Hallgeir Oftedal

— Han er en løgner. Han fortalte en kamerat på frigangssoning at han hadde brukt seks millioner for å kjøpe seg inn som eier av Dyreparken. Den tiltalte har ingen troverdighet i det han forklarer. Det har også tidligere dommer vist, sa politiadvokat Seland.33-åringens mønster, eller modus som det også kalles, er at han avtaler å kjøpe biler og båter. Han dokumenterer falske overføringer av penger til selgeren, og får bilen eller båten med seg. Denne modusen er brukt både i Norge og i utlandet.

Siste gang var da han i april i år avtalte å kjøpe en BMW av en privatperson på Hamresanden i Kristiansand. Han la fram en "bekreftelse" på at kjøpesummen på 135.000 kroner var overført til selgeren. Dokumentet var null verdt. I ettertid benektet mannen å ha kjørt bilen, men han har likevel fylt bensin, fått parkeringsbot og påført bilen skader for over 20.000 kroner. Etter hvert har han tilstått dette bedrageriet.

Nye straffbare handlinger

Som et ledd i frigangsordningen og prøveløslatelse fra Kriminalomsorgens avdeling på Solholmen i Kristiansand, fikk 33-åringen jobb i en cateringbedrift i Kristiansand. Her "fikset" han en kontrakt verdt flere millioner kroner. Kontrakten var ikke underskrevet av den bedriften som angivelig skulle kjøpe lunsjmat til 80 ansatte hver dag hele året. Den gullkantede avtalen var skrevet under av 33-åringen. Han leverte minst sju dages lunsjmat. To av disse var betraktet som gratislunsj til den som hadde bestilt. Noe ble kastet på søpla, og noe ble gitt til ansatte på søppelplassen.

Cateringbedriften tapte brutto nesten 50.000 på "avtalen". I retten benektet den tiltalte at han hadde ført cateringbedriften bak lyset.

Frifinnelse

FORSVARER: Advokat Per Holter Andersen. Foto: Hallgeir Oftedal

Advokat Per Holter Andersen, forsvarer for den tiltalte, argumenterte for at han måtte frifinnes for tiltalepunktet om å ha lurt cateringselskapet. Han ba om at tiltalte fikk samfunnsstraff.Politiadvokat Seland sa at alle sjanser var brukt opp av tiltalte.

— Han fikk betinget straff for at han skulle skjerpe seg. I stedet begår han nye straffbare handlinger i en periode hvor han er prøveløslatt på frigang fra Kriminalomsorgen og i en prøvetid for tidligere straffbare handlinger.

Aktor mente at en straff på fengsel i ett år og tre måneder var passende. Straffelovens bestemmelser forutsetter at tre måneder skal gis betinget.