KRISTIANSAND: Per i dag er det nemlig 279 ledige båtplasser i Kristiansand, og det har det aldri vært på denne tiden før.

— Folk får båtplass på dagen om de ikke er veldig kresne på bredde eller beliggenhet. De må bare ta kontakt, vi vil gjerne bli kvitt flere båtplasser, opplyser Per-Christian Nygård, leder av småbåthavnkontoret hos kommunale Kristiansand Eiendom.

I fjor satt kommunen med et hundretall ledige plasser på denne tiden, men da av mer ymse kvalitet. Nå er situasjonen en annen, med blant annet 40 splitter nye plasser tilgjengelig i Ronsbukta

— En sesong med dårlig vær merker vi godt på etterspørselen. Samtidig har vi fått 150 nye plasser i Ronsbukta siden i fjor, så vi har nesten fem prosent flere plasser å tilby, forklarer Nygård.

Lei av å leie

Mens det er gode plasser ledig på øst- og vestsida, er det større press på sone sentrum. Det har en pensjonert admiral fått merke:

— Jeg har stått på venteliste siden 2005, og har måttet leie privat båtplass i elva. Men man blir lei av å "gå på legd", så i fjor solgte vi båten. I år kom tilbudet om fast båtplass, forteller Ove Sten Olsen til Fædrelandsvennen.

71-åringen med lang fartstid i Sjøforsvaret drømte om fast båtplass i Kuholmen båthavn, da han i 2004 flyttet tilbake til hjembyen og skaffet seg 23 fots plastsnekke. Men årene gikk, og stadige besøk på småbåthavnkontoret ga mager uttelling.

Så i år, åtte år senere, fikk han endelig tilbud om fast båtplass i sone sentrum, riktignok i Narviga. Men er du først "innenfor" er sjansen god for å bytte til seg en bås i havna du foretrekker – for eksempel Kuholmen.

— Så nå kjøper du båt igjen?

— Nei, vi har diskutert det litt; og det er ei tid for alt. Vi får heller haike med gode venner, svarer Olsen, som er bosatt på Lund.

Han ser ikke bort fra at labert sommervær senere år er noe av årsaken, men tror flere tenker som ham:

— En del i den eldre garde har nok gitt opp og sagt at nå gidder vi ikke mer, mener 71-åringen som nylig takket av som styreleder for Arbeidernes Båtforening Kristiansand.

Om han skulle ombestemme seg er det nok av båter for salg; tirsdag var det annonsert 1008 brukte farkoster fra Sørlandet på finn.no.

- Balanse i markedet

Neste år anlegger kommunen ytterligere 130 plasser til 4,5 millioner i Eidsbukta, mellom Fagerholt og Justneshalvøya. Samtidig opprettes en fjerde sone – nord – slik at folk som ønsker plass i Kvadraturen slipper å bli henvist til Justvik.

— Folk står ikke lenger på venteliste i mange år. Vi opplever at vi nå er ganske nær en balanse mellom tilbud og etterspørsel på båtplasser i Kristiansand, mener Per-Christian Nygård.

Av de 279 plassene er 52 midlertidige, altså for fremleie. Selv om det er 154 ledige plasser i sone sentrum er mange av disse i B-kategorien, gjerne med wirefortøyning. Slike annenrangs plasser går sist hvert år. På vestsida er det ledig plasser av bra standard både i Terneviga og Alsviga.

Fortsatt foreligger 1456 søknader om båtplass, men dette sier ikke så mye om behovet. Samme person kan ha inne flere søknader på ulike bredder eller soner.

I perioden 2015 til 2018 er det planlagt 70-80 nye, kommunale båtplasser ved Lindebø på Flekkerøy. I tillegg planlegger private utbyggere flere hundre nye båtplasser på Lumber og ved Korsvik.