MANDAL: — Vi er sjokkerte, men veldig glade. Anerkjennelse gjør godt. Det er spesielt godt at mannen min også får prisen, fordi det å være pårørende ofte ikke fokuseres nok på, sier Anniken til Fædrelandsvennen.

I fjor fremskyndet de bryllupet grunnet Annikens tilbakefall. De to har et svært tett og nært forhold. På en egen blogg, veientilbakeigjen.blogspot.no, deler Anniken nesten alt, både om sykdom, samliv, sorger, gleder, håp og dødsangst. Hun beskriver hverdagen til en kreftrammet på godt og vondt.

Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, delte ut hedersprisen under den store festforestillingen til Kreftforeningens 75-årsjubileum lørdag kveld. I salen satt kronprinsen, som også hilste på ekteparet Rokseth.

— Det er så mange ildsjeler og mange som fortjener heder. Ekstra imponerende er det å se en ung, kreftrammet kvinne og hennes mann ikke bli seg selv nok, de velger å dele for å hjelpe andre. Fantastisk. Det var lett å velge dem til denne prisen, så fortjent, sier Ryel.

Åpen på blogg

Anniken Golf Rokseth har vært åpen med sin sjeldne lymfekreft. Hun ble rammet som 23-åring og har hatt to tilbakefall. Nå er hun 27 år og håper sykdommen ikke kommer enda en gang.

Bloggen utviklet seg etter hvert, og nå følger mange med på det hun skriver.

Anniken Golf Rokseth og Erlend Strand Rokseth har fått Kreftforeningens hederspris. Foto: Kristin Ellefsen (arkivfoto)

— Unge mennesker med kreft, rammes når de står på terskelen til eget liv. Alt snus på hodet kanskje når de akkurat har valgt å dele livet med noen. Erlends åpenhet om å være pårørende og Annikens åpenhet om sykdommen, hjelper svært mange andre, sier Ryel.

Erlend Strand Rokseth sier han er ekstra glad for at han fikk prisen sammen med Anniken.

Indirekte kreft

— Jeg pleier å si at jeg er indirekte kreftrammet. Pårørende får også livet endret, og det er viktig at man står sammen. Jeg føler jeg fikk prisen på vegne av alle pårørende. Det takker jeg for, sier han.

Anniken Golf Rokseth fortsetter å skrive og blogge, selv om det koster:

— Akkurat nå greier jeg hverken å arbeide eller studere, men jeg er kreftfri. Jeg blogger videre. For meg gir det så mye tilbake å oppleve av mine dagligdagse skriverier betyr noe for andre og inspirerer. Det gir mening når ting kanskje oppleves meningsløst, sier Anniken Golf Rokseth.

Ekteparet har engasjert seg sterkt i Kreftforeningen, særlig overfor ungdom.

Celebert

Kreftforeningens Hederspris er et maleri av Edgar Parr, en kunstner som mistet et barn i kreft. På festforestillingen deltok også statsminister Jens Stoltenberg helseminister Jonas Gahr Støre, samt artister som Wenche Myhre, Bjarne Brøndbo, Karoline Krüger og Sigvart Dagsland.