KRISTIANSAND: — Dette er en alvorlig HMS-sak som vi klassifiserer opp mot fem. Det er høyest, og betyr dødelig, sier hovedbyggeleder i Statens vegvesen, Magne Stedjan, til Fædrelandsvennen.

Han bekrefter hendelsen som inntraff mandag 27. mai ved inngangen til Hanneviktunnelen, der en gravemaskin traff på en høyspentkabel bærende på 50.000 volt.

Kunne vært dødsulykke

Det er veivesenets hovedentreprenør, NCC - Repstad Anlegg, som driver rehabiliteringsarbeid i tunnelen. Ingen ble skadet under hendelsen, noe Stedjan beskriver som rent hell. For gravemaskinføreren kunne hendelsen blitt fatal.

— Det er mye strøm, og det kan være dødelig hvis du er uheldig. Her slapp føreren heldigvis med støkken, sier han.

Stedjan sier at gravegrabben kom borti kabelen i bakken, og det gikk et fasebrudd med strømbrudd.

— Det sto opp stikkflammer, og kabelen måtte skjøtes på stedet, sier han.

Det var arbeidsfellesskapet NCC - Repstad Anlegg som arbeidet på stedet da hendelsen inntraff, og ifølge Stedjan har entreprenøren rapportert hendelsen til Arbeidstilsynet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (Dbs).

— Vi påser at entreprenøren rapporterer dette inn, sier han.

— Følger dere saken opp ytterligere som byggherre?

— Det er ikke vår oppgave å bedømme om entreprenøren har opptrådt uaktsomt. De har meldt fra til oss, og så gjør vi det klart at de må melde videre til relevante myndigheter, sier Stedjan.

- Kunne vært alvorlig

Like ved kabelbruddet ligger en av Kristiansands viktigste bedrifter, Xstrata Nikkelverk.

Øivind Stenstad, administrerende direktør ved Xstrata, sier at de ser alvorlig på hendelsen.

— Dette fikk ingen konsekvenser for oss, men dette er en strømforbindelse som kunne ha vært brukt av oss, og da kunne dette blitt alvorlig, sier han til Fædrelandsvennen.

— Jeg forventer nå at hendelsen blir gransket av de ansvarlige for byggearbeidet, sier han.

Kommunikasjonsdirektør i Agder Energi, Christian Altmann, sier til Fædrelandsvennen at strømbruddet ikke fikk varige konsekvenser for husstander i området.

— Jeg har ikke fått noen rapport om dette, som innebærer at konsekvensen på strømnettet ikke var stor. Ved brudd kan strømmen sendes i omveier slik at de som eventuelt ble berørt nok fikk strømmen tilbake etter kort tid, sier han.