KRISTIANSAND: — Norge er blant de ledende landene i verden på likestilling. Kjønnsnøytral verneplikt handler om at kvinner både skal ha like rettigheter og like plikter som menn, sier Verdal. Hun gikk selv befalskolen i Luftforsvaret i 1985 og jobbet flere år etter det. Hun har også tjenestegjort som FN-soldat i Libanon.

— Forsvaret er en god arbeidsplass, som flere kvinner bør komme inn i, sier hun.

Kan få flertall

Seks fylkeslag i Arbeiderpartiet går for kjønnsnøytral verneplikt. Får de med seg Aps landsmøte denne måneden, kan en likestilt verneplikt vedtas på Stortinget alt før sommeren, skriver Aftenposten. SVs landsmøte har allerede vedtatt at de er for kjønnsnøytral verneplikt. Går Ap og Sp inn for det samme, håper tilhengerne av kvinnelig verneplikt at regjeringsflertallet får inn et vedtak om dette i år.

En splittet programkomité i Arbeiderpartiet går i mot, men en opptelling Aftenposten har foretatt, viser at motstanden øker: Seks fylkeslag, Buskerud, Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, og Vest-Agder, samt AUF, har fattet vedtak om at Ap skal vedta kjønnsnøytral verneplikt.

- Likestilling

Blant dem som ivrer veldig for å få vedtaket gjennom er den tidligere offiseren og nå politikvinnen, Linda Verdal. Hun tror de kan få flertall på landsmøtet 18. til 21. april.

— I et likestillingsperspektiv er det ingen argumenter for at kvinner ikke skal tjenestegjøre i Forsvaret på lik linje med menn, og det er synd hvis kompetansen Forsvaret har behov for i hovedsak tilbys av menn, påpeker Verdal.

Vest-Agder Arbeiderparti mener derfor at allmenn verneplikt for kvinner foreslås allerede i langtidsplanen for Forsvaret som legges fram for Stortinget i vår. De har som mål å øke kvinneandelen til 25 prosent innen 2020. ## Ikke bare styrke

— Det å være vernepliktig handler ikke i så stor grad om å være stor og fysisk sterk, og å kunne bære tunge ryggsekker. Nå handler det mye mer om teknikk og kunnskap, sier Verdal.

I vedtaket fra fylkespartiet skriver de det i løpet av de siste årene har mange av de fysiske utfordringene for vernepliktige blitt avløst av ny teknologi, systemtenkning og strategi. De fysiske krav er betydelig tonet ned, og forsvaret har behov for allmenn kompetanse som ikke skiller mellom kvinner og menn.

Verdal har selv gode minner fra sin tid i militæruniform, og mener hun har hatt nytte av kunnskapen både som politi og politiker.

— Man lærer å sprenge noen grenser. Det er helt nødvendig med lagarbeid for å lykkes, sier Verdal.

At Forsvaret uansett ikke har bruk for alle mannlige rekrutter, er ikke noe godt argument for ikke å pålegge kvinnene verneplikten.

— Under 30 prosent av mennene må avtjene verneplikten. Likevel er det viktig for Forsvaret å ta hele kunnskapsbasen i bruk, det vil si å rekruttere fra de beste mennene og de beste kvinnene, sier Verdal.