OSLO : Møtet ble arrangert i regjeringslokalene i Oslo, etter initiativ fra helseminister Støre. Han hadde sett seg lei på skyttergravskrigen mellom blant annet fagfolkene ved Sørlandet sykehus, og blant andre villmarksmannen Lars Monsen og en rekke pasientforeninger og alternativ medisinere.

Derfor var et stort antall representanter fra pasient— og pårørendeforeninger, Helsedirektoratet, Helse Sør-Øst, Helse- og omsorgsdepartementet og sågar fra det svenske flåttforskermiljøet. Problemene med flått er vesentlig større i Sverige enn i Norge.

De tre nevrologene Unn Ljøstad, Tone Skarpaas og Randi Eikeland ved Sørlandet sykehus representerer altså vitenskapelig dokumentert kunnskap.

- Nyttig kunnskap for oss

Et sentralt stridsspørsmål har vært om langvarig antibiotikabehandling kan virke mot borreliose.

— Forskerne fra Sverige fortalte at de der har hatt samme diskusjon mellom fagmiljø og pasienter. Blant annet om virkningen av langvarig antibiotikabehandling. De har i en vitenskapelig studie dokumentert at dette ikke virker. Det er nyttig kunnskap for oss, sier Støre.

Han tilføyer at flåttsykdommer må tas på alvor. At dette skaper store belastninger.

— Særlig når det rammer barn og unge er dette alvorlig, derfor må vi få mer kunnskap, sier Støre.

Han underslår ikke at det er reell faglig uenighet om flere temaer her, men opplevde at de fleste som deltok på møtet lyttet og behandlet hverandre respektfullt.

- Har sett hverandre i øynene

Forsker Randi Eikeland bekreftet at det var sterke følelser i sving under møtet, men opplevde det likevel konstruktivt.

— Dette var spennende, jeg synes det ble konstruktivt, sier Eikeland.

— Kom de stridende partene nærmere hverandre?

— Nei, det vil jeg ikke si, men vi har sett hverandre i øynene og lyttet til hverandres argumenter, og det tror jeg er en god start på en fredsprosess, sier Eikeland.

Hun sier hun ikke følte det var vanskelig å bli utsatt for angrep.

Gladnyhet

Hun fikk også en gladnyhet fra Støre. Sørlandet sykehus har nemlig søkt om å bli nasjonalt kompetansesenter for flått. Tidligere har Eikeland og kollegene hennes ved sykehuset fått beskjed om at det vil ta opp til halvannet år før søknaden er ferdig behandlet.

— Vi håper å få søknaden ferdig før sommerferien, sa Støre til Fædrelandsvennen.

Eikeland sier dette gjør at sykehuset allerede nå kan begynne å planlegge konkret hva de skal gjøre, og skaffe folk som trengs. Hun mener dette vil være et viktig skritt i retning av mer kunnskap og forståelse rundt flåttbårne sykdommer.

Støre fortalte at han også syntes møte var konstruktivt. Nå skal Helsedirektoratet begynne arbeidet med en erfaringskonferanse til høsten, det representanter fra mange forskjellige miljø igjen skal møtes for å diskutere.

— Det jeg vil understreke aller sterkest er at alle som engasjerer seg i denne saken, er ute etter pasientens beste, sa Støre.