KRISTIANSAND: Familien ønsker at alle som kjenner Stian skal få en mulighet til å ta avskjed, selv om de klamrer seg til håpet.

— Det blir en minnestund med døra på gløtt. Det er fortsatt et lite tynt halmstrå, mirakler har skjedd før, men i så fall er det et mirakel vi håper på. Likevel må vi sette en strek, på et eller annet vis, forteller Astrid Abrahamsen til Fædrelandsvennen.

Hun er mor til kristiansanderen Stian Abrahamsen (29), som sammen med fire andre er savnet i Atlanterhavet etter at de la ut med seilbåten Lady Domina fra St. Lucia i Karibia 31. mars.

— Minnes vår gode kamerat

Stians foreldre bor på Lund i Kristiansand. 29-åringen har også en eldre søster. På Facebook har fetteren til Stian nå invitert til minnestund i Lund kirke 28. juni klokka 11:

"Det er ennå håp om at de savnede kan bli funnet i god behold, men det har gått lang tid nå, og derfor kan det være fint å samles til en stund hvor man kan tenke på og minnes vår gode kamerat." heter det i den uformelle invitasjonen til minnestunden, som vil bli ledet av Liv Turid Blesvik, kapellan i Lund menighet.

I en e-post rett før avreise fortalte Stian foreldrene at de skulle hjem via Azorene, Orknøyene og ende opp i Ålesund. Siden har det ikke vært livstegn fra verken mannskap eller fartøy, som kun var utstyrt med VHF-radio, ikke nødpeilesender.

En av de andre nordmennene fortalte sin far at reisen skulle ta to uker. Rundt tre uker etter seilasen startet var det et voldsomt uvær med storm i Atlanterhavet, en fransk seilbåt med nødutstyr om bord gikk ned da.

— Verst å ikke vite

Siden har det vært spekulert i det vide og brede på ulike nettsteder om hva som kan ha tilstøtt båten med tre nordmenn, en danske og en brite om bord.

Familien styrer unna alle spekulasjoner, men sier uvissheten er vanskelig å leve med.

— Det er det verste som kan skje oss foreldre, å gå rundt og ikke vite hva som har skjedd. Da får vi aldri fred, forteller Astrid Abrahamsen.

Stian, som jobbet i Oslo, skulle hjem etter noen måneders reise i Karibia. Mannskapet traff han der nede, de skal ha vært seilkyndige. Selv hadde han meget kort erfaring i seilbåt, og moren hadde svært liten sans for reisemåten.

— Jeg var livredd, jeg liker ikke havet i det hele tatt. Han visste at jeg ikke likte det, men du kan ikke si til en 29-åring at han ikke får lov til å reise, sier Abrahamsen til Fædrelandsvennen.

Ingen hjelp å få

Seks uker etter at ferden startet besluttet den portugisiske kystvakten å innstille letingen. De hadde ingen spor å gå etter.

Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) gjorde så det samme. Oppfølging av saken i Norge skal nå være overlatt lensmannen i Hurdal.

— De må tilbake til start i Karibia, der det begynte. Finner de ut noe kan vi prøve å komme oss litt videre, sier Astrid Abrahamsen, som er kritisk til det hun mener har vært en tafatt eller manglende inngripen fra norske myndigheters side, deriblant Utenriksdepartementet, ambassaden i Portugal og HRS.

— Vi har ikke hørt noe fra noen, forteller hun skuffet.