dødsulykke vigeland010.jpg Foto: Kjartan Bjelland
dødsulykke vigeland007.jpg Foto: Kjartan Bjelland
dødsulykke vigeland001.jpg Foto: Kjartan Bjelland

LINDESNES: Det var en 37 år gammel mann som omkom i frontkollisjon mellom et vogntog og en personbil på E 39 ved Fasselandsvatnet mellom Mandal og Vigeland mandag morgen. Det bekrefter operasjonsleder i Agder politidistrikt, Øystein Vellesen. Politiet ønsker ikke å gå ut med ytterligere opplysninger om mannens identitet.

Ulykken skjedde like over klokken 07.30 mandag morgen, da personbilen som mannen kjørte kolliderte med et vogntog. Mannen var alene i bilen.

Glatt vei

Ifølge politiet var europaveien svært glatt da ulykken skjedde.

dødsulykke vigeland001.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Underkjølt regn gjorde veien veldig glatt. Det merket vi også under utrykning, sier politiets innsatsleder på stedet, Børge Tronstad, til Fædrelandsvennen.Innsatslederen vil foreløpig ikke slå fast at det var glatt veibane som forårsaket ulykken.

— Personbilen kom kjørende fra øst mot vest, mens vogntoget, som er hjemmehørende i Sandnes-området, kom kjørende østover i følge med et annet vogntog fra samme firma. Vogntoget som kolliderte kom kjørende først, opplyser Tronstad.

- Tragisk og vanskelig

Vogntoget tilhører Stangeland Maskin AS. Ifølge HMS-K-sjef Olav Silde i entreprenørfirmaet var vogntogene på vei til Østlandet med containerlass da ulykken skjedde.

— Det som har skjedd er tragisk og vanskelig. Nå er vi på vei sørover for å hente sjåførene våre hjem. Det er viktig for oss å vise omsorg for dem, det er en tøff opplevelse de har vært gjennom begge to, sier Silde til Fædrelandsvennen.

Han forteller at firmaet vil følge opp ulykken på to forskjellige plan.

— Når de kommer tilbake vil vi ta en gjennomgang på kontoret med de og kartlegge hva som skjedde. Vi vil også ivareta våre to sjåfører som var på veien med vår egen oppfølging og bedriftshelsetjeneste, forteller Silde.

Veien stengt

Den omkomne er fra Mandal-området, ifølge politiet. Vogntogsjåføren, som også var alene i vogntoget, skal ha kommet fra det kraftige sammenstøtet fysisk uskadet.

Se vår oversikt over trafikkdøden på Sørlandet

E 39 ble stengt etter ulykken, og det var lange køer på stedet. I østlig retning strakk køen seg en periode til Tredal tilhengerfabrikker, mens køen i motsatt retning stod om lag to kilometer fra ulykkesstedet.

Også på omkjøringsveien om Sjølingstad ble det problemer da trafikken ble omdirigert fra ulykkesstedet. Foto: Roar Greipsland

— Veien vil være stengt i lenger tid, opplyste operasjonslederen etter ulykkenDet var omkjøring via Sjølingstad på andre siden av Fasselandsvatnet, men også på fylkesvei 460 via Konsmo og fylkesvei 461 til Laudal. Fra Laudal mot Mandal måtte folk benytte seg av fylkesvei 455. Grunnen til at det også var omkjøring via Konsmo, er at vogntog satte seg fast på Sjøingstadveien. Veien var ikke bred nok for møtende tungtrafikk. Dermed ble bilister stående i kø også der.

E 39 ble delvis åpnet i 10.30-tiden.

Uhell i køen

Politiets krimteknikere undersøkte ulykkesstedet mandag formiddag. De ankom stedet litt over klokken 08.30. Også ulykkeskommisjonen til Statens vegvesen gjorde undersøkelser.

Et vitne på stedet opplyser til Fædrelandsvennen at det også skjedde et uhell i køen på E 39. — En bil kjørte av veien for å unngå en hvit varebil som sto på tvers av veien. Varebilen var i ferd med å snu, forteller Alf Eirik Nodeland.

Nodeland anslår at han havnet i køen om lag 07.50, og forteller at flere biler har bråbremset for å unngå å kollidere i biler som har snudd.