AGDER: — Vinteren har gjort mye skade. Det varierte mellom is og vann på åkrene, noe som har ødelagt kanskje 40% av avlingen allerede, men jeg tror opp mot 50% kommer til å forsvinne. De jordbærplantene som har overlevd vinteren har også færre bær enn vanlig, sier Helge Pettersen.

Jordbæråkrene til Pettersen har potensial til å produsere 100 tonn jordbær i sesongen. I år blir det imidlertid ikke så mye ut av jordbærdyrkingen i Søgne som jordbærbonden hadde ønsket seg.

IKKE MODNE: Det blir mye bær his Steinsland, men de er ikke modne ennå. Foto: Kristin Ellefsen

Prisen usikker

— Hvor alvorlig er dette økonomisk for deg?

— Det er en veldig alvorlig økonomisk situasjon for meg. Klarer jeg ikke å gå i overskudd i år, vurderer jeg å slutte med jordbær. Jeg mener jordbær og grønnsaker er alt for billig. Da jeg begynte med dette sammen med min far på 1960-tallet betalte man fire kroner for kurven, det var jo nesten en timelønn på den tiden. Nå koster de 30–40 kroner kurven, sier Pettersen.

Juli er høysesong for jordbær, men det er svært varierende hva jordbærbøndene får igjen for dyrkingen.

KRISTEN STEINSLAND: Har vært heldig med vinteren. Foto: Kristin Ellefsen

Tradisjonelt sett har bærene fra Sør— og Vestlandet vært tidligst på markedet fra Norge. Det milde været gjør derimot at bærene modnes ganske jevnt over alt. Det er gode nyheter for forbrukeren som får lave priser, men elendige nyheter for bonden.

— Hvis alle skal levere bærene på likt, blir prisen lav. På den andre siden er det mange som har mistet mye av avlingen. Det er mulig det vil det være for lite bær også, og dermed høy pris. Det blir spennende å se fremover, sier Pettersen.

Mange, men forsinkede bær

Kristen Steinsland har jordbæråkere i Vennesla og på Øvrebø. Han slapp unna is og vann på åkrene, og plantene fikk mer stabile vinterforhold.

— Jordbærplantene har klart seg bra gjennom vinteren, og det ser ut til å bli veldig mye jordbær i sommer. Jeg har noen bær som modnes under duk, som begynner å bli røde. Der kan jeg begynne å plukke noen på tirsdag, sier Steinsland.

Regn og kjølig vær gjør at bærene blir forsinket, men det skal ikke påvirke kvaliteten.

— Blir det varmt og regner under høstingen, kan mye jordbær råtne bort. Så lenge det er kjølig og regn, går det bra, sier Steinsland.

Steinsland har en målsetning om å selge 30 tonn jordbær i år, selv om størrelsen på avlingen fortsatt kan endre seg.

— Til tross for at sesongen er forsinket, ser det ut til å bli veldig mye bær når det starter for alvor. Det blir tre veldig hektiske uker med plukking når sesongen først starter, sier Steinsland.