KRISTIANSAND: — Vi samler alle operasjoner i Kristiansand. Kirurger med base i Arendal skal nå operere pasienter sammen med kolleger i Kristiansand. Denne modellen har fagmiljøet gitt sin tilslutning til. Vi gjør dette for å sikre lik behandling med best mulig kvalitet, sier klinikksjef Geir Bøhler ved Kirurgisk klinikk i en pressemelding fra Sørlandet sykehus.

Han har studert journaler fra alle bukoperasjoner i Arendal de siste tre årene. Hele pasientforløpet har blitt analysert.

— Vi bestemte oss for å gjøre denne grundige gjennomgangen etter at vi i februar oppdaget at antall reopererte tarmkreftpasienter var for høyt. Nå har vi sett på helheten i behandlingstilbudet, og funnet at ulike komplikasjoner og årsakssammenhenger er mer komplisert enn det vi tidligere hadde mulighet til å vurdere. Derfor skal vi fra nå av utføre all tarmkreftkirurgi i team i Kristiansand. Tarmkreftkirurgi er komplisert, og pasientgruppa er sårbar, sier Bøhler.

Pasienter flyttes fra SSK til SSA

Årlig henvises rundt 40 pasienter med tarmkreft til SSA. Pasientene skal fremdeles utredes og få oppfølging ved SSA, men opereres i Kristiansand.

Om lag 80-90 pasienter med andre diagnoser vil bli flyttet fra Kristiansand til Arendal.

– Dette gjør vi for å utnytte operasjonskapasiteten best mulig, sier Bøhler.

En ekstern rådgiver gikk tidligere i vår gjennom alle reoperasjoner av tarmkreftpasienter de siste tre årene. Som tidligere kjent besluttet sykehusledelsen deretter flere tiltak. Dypere analyser siden den gang fører nå til samlingen av alle tarmkreftoperasjoner i Kristiansand.