MANDAL: Regionen har opp mot tre ganger så mange unge uføre som andre regioner.

— Vi har store utfordringer. Målet for Lindesnes-regionen må være å få ned antall unge uføre til landsgjennomsnittet, slik at vi ikke lenger regnes som verstinger. Men det krever hardt arbeid. Ingen må tro at levekårsproblemene er løst på kort sikt, sier Peter Klemsdal, direktør i Sørlandets Kompetansefond.

Det var Klemsdal som kontaktet ordførerne i regionen etter at han i vår leste i Fædrelandsvennen at kommunene ønsket å sette i gang et prosjekt for å få ned antall uføre. Denne uka var ordførere og rådmenn i Lindesnes-regionen samlet til seminar om levekårsutfordringene, og fikk servert foredrag fra UiA, næringsliv, Vest-Agder fylkeskommune og Agderforskning.

— Utgangspunktet er at regionen kommer ekstremt dårlig ut, særlig når det gjelder unge uføre. Det er dramatisk at vi har tre ganger så mange unge uføre som andre regioner, sier Klemsdal.

Konkrete tiltak

Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen (H) sier at politikerne har snakket om problematikken i lang tid, men at tiden nå har kommet for å iverksette konkrete tiltak. Ennå er det tidlig i prosessen, og i tiden fremover skal både prosjekteier og økonomi på plass. Det skal skaffes lokaler og ressurspersoner, blant annet.

— Vi tar med oss tiltak vi kom fram til på seminaret, og jobber videre med dette. Det er mange aktører som samarbeider, som Nav, fylkeskommunen, UiA og Agderforskning, sier Mandal-ordfører Tore Askildsen (KrF).

Arbeidet retter seg spesielt mot unge uføre, men også mot uføre generelt. Når det gjelder unge uføre satses det inn mot skole og arbeidsmarkedet.

— På skolesiden har vi en del tiltak vi kan sette i verk. Det går på tilrettelegging av spesialundervisning, forsterke eksisterende prosjekter i skolen, lærlingplasser og oppfølging via kompetanseheving og sosialt entreprenørskap. Innen arbeidsmarked vet vi at regionen kommer dårlig ut når det gjelder antall arbeidsplasser og variasjonen i disse, og her må vi jobbe inn mot næringslivet. Arbeidsmarkedet er avhengig av faktorer det ikke er like lett å gjøre noe med, for eksempel er bedre stamvei blant disse momentene, sier Klemsdal.

Tidlig innsats

— Vi må tenke tidlig innsats, og forsøke å bidra med hjelp så tidlig som mulig. Vi vet at uførhet går i arv, så det handler også om å bryte tankerekker og tradisjoner. Allerede i barnehagen kan vi gjøre noe med avvikende atferd, sier ordfører i Marnardal, Helge Sandåker (Ap).

Ordførerne mener det er mange ubrukte ressurser hos flere av dem som er uføretrygdet.

— Alle har en gnist i seg. Vi ønsker å bidra til at flere kommer tilbake i jobb, og vi vil gjøre det vi kan for å hindre at unge blir navere. Når det er sagt, så skal ingen ha dårlig samvittighet for å være uføretrygdet. Vi vet at det er mange årsaker til at folk ikke kan stå i full jobb, sier ordfører i Lindesnes, Janne Fardal Kristoffersen (H).