FIRE STUER: Gården fra 1813 er satt i stand etter alle kunstens regler: Her ser vi peisestua, videre følger bibliotek og spisestue. I tillegg kommer tv-stue. Foto: Vegard Damsgaard
KJØKKENET: - Alle mennesker har ressurser i seg. De som kommer hit klør etter å arbeide, forteller prosjektarbeider Trond Offergaard, som her lager lapper til lunsj på felleskjøkkenet i hovedbyggets første etasje. Foto: Vegard Damsgaard
NESTE PROSJEKT: Byggetrinn to blir å bygge om den gule låven bak hovedbygget til 18 hybler med storkjøkken og verksted, innflyttingsklart i 2014/15. Foto: Vegard Damsgaard
TV-STUA: Skinnmøbler og flatskjerm gir god avkobling. Foto: Vegard Damsgaard
HYBELEN: Hver beboer får rom med seng og arbeidsbord, og eget bad/wc. Foto: Vegard Damsgaard
LEIER UT STALLPLASS: 28 hester har tilhold på Jegersberg, der inntekter fra stalleie og salg av fôr blir en del av driftsgrunnlaget. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: Etter noen års "rehab" er meningen at beboerne pakker sakene og starter et normalt liv med jobb og egen bolig.

— Når folk flytter inn hos oss forventer vi at de er motivert for et rusfritt liv. Den ene trenger kanskje et opphold på tre år, den andre seks – frister finnes ikke her, forteller Pål Magne Steinsland, daglig leder for Jegersberg gård rehabiliterings- og kompetansesenter.

Tirsdag flytter de tre første kandidatene inn i den verneverdige gården fra 1813, som Kristiansand kommune kjøpte for 18 millioner kroner i fjor. Nå er den renovert for 15 millioner, med plass til åtte beboere fra hele Kristiansands-distriktet og en stab på fire.

Enestående i Norge

Det kan bli mange studiebesøk til den sentralt beliggende gården mellom Gimlemoen og Gimlekollen, hvorpå Kristiansands-modellen blir kopiert til andre regioner.

— Det finnes ikke maken i Norge, så innen rusomsorgen rundt i landet følger folk spent med på prosjektet vårt, opplyser sosionom Kristine Vigsnes, én av fire ansatte ved Jegersberg gård.

I løpet av høsten er alle åtte hyblene med eget bad/wc i hovedbygningens andre etasje overtatt av tidligere rusmisbrukere, både kvinner og menn. Det skjer en utsiling; kandidatene må gjennom flere intervjurunder for å vise at de er motivert og egnet for gårdstilværelsen.— Dette er et hjem, ingen institusjon. Vi er ikke ansatt for å drive terapi, men tilrettelegge stedet. Gården skal være fri for rus og medikamenter, men de som har behov for det får poliklinisk behandling og oppfølging fra sykehus og kommune, opplyser Vigsnes.

Kristiansand kommune ble i 2007 satt på ideen etter å ha hørt om San Patrignano i Italia og Basta i Sverige, der de har drevet rehabiliteringssenter i henholdsvis 30 og 20 år.

Åpner "hundedagis"

Arbeidstrening blir en viktig del av tilværelsen. Driftsbygningen huser i dag 28 hester, og gården får inntekter fra utleie av stallplass og salg av fôr og spon. Det ligger også til rette for vedproduksjon.

— Inntektene herfra blir et betydelig bidrag til driften. Utvikling av gården er avhengig av at vi i stor grad er selvfinansiert, opplyser Pål Magne Steinsland.

Om kort tid åpnes et hundedaghjem, etter modell fra Basta, der menneskets beste venn plasseres mens eieren er på jobb. Driften kan bli utvidet med catering, møbelproduksjon og tjenester som snøbrøyting og hagestell.Steinsland har bakgrunn som kokkeutdannet, mangeårig hotelldirektør, og vil at beboerne skal kunne fø seg selv. Gården har jakt— og fiskerettigheter i Jegersberg.

— De skal lære å bake brød, bruke råvarer som vi dyrker selv, fiske og jakte og lage middag av fangsten, forteller han.

De åtte boligene er første av flere byggetrinn, som fører til at gården i et tiårsperspektiv skal huse opptil hundre beboere fra hele regionen. Byggetrinn to blir å bygge om den gule låven bak hovedbygget til 18 hybler med storkjøkken og verksted, innflyttingsklart i 2014/15.