KRISTIANSAND: Det hevder Helge Hernes, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder.

— Et nytt sykehusanlegg koster oppsiktsvekkende lite i forhold til driftskostnadene, sier Hernes til Fædrelandsvennen.

Diskusjonen om ett felles sykehus for Sørlandet har pågått i flere år. Nå har den fått ny fart med utspillet til fylkesordfører i Aust-Agder, Bjørgulv Sverdrup Lund (H), og nestleder i styret for Sørlandet sykehus, Jan Oddvar Skisland (Ap).

De to ønsker et nytt universitetssykehus i Lillesand, på grensen til Vest-Agder.

Halvannen gang driften

Organisasjonsforsker Helge Hernes har tidligere beregnet prisen for et nytt stort sykehusanlegg til 7,5 milliarder kroner.Det er 1,5 ganger de vel fem milliardene det kostet å drive Sørlandet sykehus i Kristiansand, Arendal og Flekkefjord i dag.

— I løpet av ett og et halvt år har man brent av til drift det som er investeringskostnadene for et helt nytt sykehus, sier Hernes.

Han mener kostnadene for et nytt felles sykehus for Mjøsområdet bekrefter tallene hans.

— Her operer man med en investering på 7,5 milliarder kroner, og det i et område med hundre tusen flere mennesker enn i Aust- og Vest-Agder, sier Hernes.

Innsparing dekker renter

Hernes mener det vil koste omtrent like mye å drive et nytt Sørlandet sykehus som dagens delte modell.— Noe vil man spare ved at nybygg har lavere energikostnader og at man slipper å opprettholde dagens doble vaktberedskap, sier Hernes.

Han mener det er realistisk å forvente at innsparte driftskostnader kan dekke renter og avskrivninger på milliardinvesteringen.

— Slik kan man holde de totale driftskostnadene på dagens nivå, sier Hernes.

Bør ligge øst for Varoddbroa

UiA-forskeren kjenner sykehuset godt fra sin tid som organisasjonssjef ved gamle Vest-Agder sentralsykehus.

Han har også tidligere argumentert for ett nytt sykehus. I 2010 skrev han en rapport delvis finansiert av entreprenørselskapet Kruse Smith.

Han slo fast at nybygget bør komme ved E 18, øst for Varoddbroa i Kristiansand. Her er befolkningsveksten størst og veiene best.

Ny bydel på Eg

Helge Hernes har vist til at de planlagte investeringene på Eg utgjør en betydelig andel av det et nytt sykehusanlegg vil koste.I tillegg representerer sykehuseiendommene i Kristiansand store verdier som kan være med på å finansiere nybygg utenfor byen.

— Vi kan få en helt ny bydel på Eg hvis sykehuset forsvinner, sier Hernes.

Og dropper man rehabilitering av sykehuset fra 1990, slipper man en stressende og kostbar periode med sykehusdrift ved siden av byggearbeidet.

- Konfliktløsende

Han tror også et vedtak om nytt sykehus vil kunne bidra til å løse den bitre konflikten mellom fagmiljøene ved sykehusene i Kristiansand og Arendal.

— Den strukturen vi har i dag er ekstremt konfliktskapende. Ved enhver endring i driften i Arendal, er man bekymret for hva dette betyr for fortsettelsen. I Arendal vil man gjøre alt for å holde på det tilbudet man har. Når de vet at det kommer et nytt sykehus, vil endringene oppfattes som midlertidige. Det gir mindre konflikt, tror Hernes.

Han tror også en samling av driften av sykehusene på Sørlandet vil føre det regionale sykehuset på offensiven i forhold til hovedstadsområdet.

— Det handler om å styrke konkurransen om pasienter og kompetanse. I dag er sykehusene for små i begge byene, sier Hernes.