BIRKENES: 19. november skal politikerne i Birkenes avgjøre om de sier ja eller nei til planene om å bygge 57 vindmøller på Storehei, Oddehei og Bjelkeberg.

Administrasjonen har levert en delt innstilling til politikerne. I det første alternativet frarådes bygging. Men det åpnes samtidig for motsatt konklusjon, dersom en rekke vilkår blir oppfylt.

— Det var en vanskelig avveining, men det er derfor vi har innstilt som vi har gjort. Hvis man sier ja så bør det være med de forutsetningene som er nevnt, sier rådmann Gro Anita Trøan til Fædrelandsvennen.

Må flytte møllene

Et av disse vilkårene er at åtte av møllene blir flyttet av hensyn til bomiljø og friluftsliv. Et annet er at støyberegningen kvalitetssikres slik at ingen bolighus får støy over anbefalte støyverdier. Det stilles også krav om trafikksikring.

Hvorvidt Eon Vind får lov til å bygge vindmølleparken avgjøres av Norges Vassdrags— og Energidirektorat, men kommunestyrets avgjørelse vil kunne påvirke utfallet. Hittil har kun ett vindkraftverk i Norge blitt godkjent mot lokalpolitikernes vilje.

NVE har tidligere opplyst at avgjørelsen kan foreligge innen nyttår.

Torsdag kveld drev administrasjonen fremdeles med kvalitetssikring av sin innstilling. En utdypende begrunnelse vil først bli helt klar mandag, men konklusjonen i innstillingen er likevel klar.

Komplisert og vanskelig

— Jeg vil gjerne se hele begrunnelsen før jeg kommenterer dette, sier ordfører Arild Windsland (H) til Fædrelandsvennen.

Han sier at utbyggingen er en komplisert og vanskelig sak hvor det er mange hensyn må tas.

— Engasjementet har vært stort den siste tiden. Men jeg synes motstanderne har opptrådt redelig og greit. Andre steder har det vært en langt sterkere trusseltaktikk, sier Windsland.

Hvor flertallet i kommunestyret havner er fremdeles uvisst.

— De fleste legger nok stor vekt på hva kommunen sitter igjen med av inntekter. Noen er opptatt av at vi tar vare på grunneierne. De som er negative synes det er viktig å ta vare på naturen. Samtlige er opptatt av at det blir tatt hensyn til støy for den enkelte, sier Windsland.

Uklart om inntekter

Administrasjonen har i det siste jobbet mye med å klarlegge hvor store inntekter kommunen egentlig kan regne med. Tidligere beregninger tydet på at kommunen kan få 9-15 millioner i eiendomsskatt i året. Men det avhenger av hvor stort anlegget blir.

— Eon har begynt å snakke om at de vil starte med ett byggetrinn. Hvis de tar Storehei og så stopper der vil kommunens inntekter bli en tredjedel av det opprinnelige. Det kan få stor betydning, sier Windsland.