-Her var dere ja, sa Pensjonistpartiets Odd A. Salvesen da han og Eivind Larsen kom til budsjettforhandlingene. Foto: Kjartan Bjelland
Ordføreren Arvid Grundekjøn kom sist, og sa at rådmannen har levert et budsjett i tråd med signalene fra det borgerlige flertallet. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Jeg er litt sur for at KrF har gått ut på forhånd og lovet utbygging av Justvik skole, sa Frps Sissel Andersen til Fædrelandsvennen da hun satte seg ved bordet i møterom Vilhelm Krag i femte etasje i Sandens torsdag ettermiddag.

KrF greide med sin manøver mandag å flytte ansvaret for skolens skjebne over til de andre borgerlige samarbeidspartiene.

Skattekamp

— Du kan skrive at Frp skal kjempe for lavere eiendomsskatt. Rådmannen reduserer litt i sitt forslag, vi skal forsøke å få til mer skattekutt. Jeg gikk forresten på Justvik skole, sa Frps lokallagsleder Stian Storbukås.

Sissel Andersen la til at ny Flekkerøy kirke ikke er viktig for Frp. Dermed sendte hun et press-signal til KrF. Det kan bli en prioriteringskamp i den borgerlige koalisjonen mellom kirke og skole. KrF har lovet å prioritere både Justvik skole og Flekkerøy kirke.

— Justvik skole er kampsak nummer én for oss, sa Pensjonistpartiets Odd A. Salvesen da han satte seg ved forhandlingsbordet sammen med partifelle Eivind Larssen.

Mer ville ingen si om skole. Men rådmannen har lagt opp til 50 millioner i skolekutt de kommende årene. Nedleggelser kan true flere steder.

Der ble de sittende og vente. Ordførerpartiet Høyre hadde forberedende møte alene og partiets forhandlere kom sist til forhandlingsbordet.

Gruppeleder Hans Otto Lund ville ikke si et pip om hva Høyre skal prioritere eller ikke prioritere. Ei heller ville han kommentere at de andre partiene posisjonerte seg med å offentliggjøre sine kampsaker.

— Vi kan selvfølgelig ikke si noe om posisjoner nå. Vi må forhandle først, sa Lund, og minnet om at budsjettet er særdeles stramt og at det er lite spillerom.

— Vi skal komme fram til et godt forhandlingsresultat, sa han

Budsjett som bestilt

Sist av alle kom ordfører Arvid Grundekjøn.

Han ville heller ikke snakke om konkrete saker.

— Rådmannen har vært dyktig til å ta flertallskoalisjonens styringssignaler og bestillinger. Vi har et godt utgangspunkt, sa han.

De neste 12 dagene er det satt av tid til fem forhandlingsmøter. Avgjørelsen skal legges fram på en pressekonferanse i rådhuset 3. desember, dagen før budsjettet skal behandles i formannskapet.

I Arendal ble det sammenbrudd i det borgerlige samarbeidet torsdag. Høyre og KrF bryter med Frp og finner budsjettflertall andre steder.

Frykter ikke brudd

Verken Tor S. Utsogn i Frp, Hans Otto Lund i Høyre eller Jørgen Kristiansen i KrF tror det vil skje i Kristiansand.

— Ingen kan vite sikkert før vi er i mål, men vi har en god tone, sier Utsogn, mens Grundekjøn mener samarbeidspartiene er enige om det meste. Han ser ikke noen stor risiko for brudd.

Kristiansen minnet for sikkerhets skyld om 2008 da Ap og Høyre trodde de hadde et samarbeid med KrF.

— Da overrasket vi alle med å bryte og skape flertall med hele skalaen fra Demokratene til Rødt. Du skal aldri si aldri, ler Kristiansen.