KRISTIANSAND: — Jeg ble imponert over dimensjonene på trærne som har veltet. Det ene treet var ufattelig stort, og toppen tok med seg linjen. Så har master over 100 meter fra linjebruddet brekt rett av, sier Kjell Inge Søreide, som har dokumentert stormens herjinger i Agder.

Jakob Einar Olimstad fra Agder Linjerydding i svinger motorsaga for å få bort et stort grantre som falt ned over høyspentlinja torsdag kveld. Foto: Kjell Inge Søreide/Agder energi

Søreide sier han er imponert over den ryddejobben både ryddemannskapene og linjemontørene gjør. Og over styrken i naturkreftene som har herjet over Agder-fylkene.

— Nye master må nok flys inn med helikopter for at alt skal komme på plass. Å jobbe i terrenget er krevende, siden man må tenke på egen sikkerhet og beveger seg i områder der trær har veltet. Så ryddejobben tar nok tid, legger fotografen til.

1000 husstander

Mens offentlig kommunikasjon er kommet på fote igjen og flere veier er ryddet, sliter fortsatt Agder Energi med å sikre full strømtilgang til alle sine kunder på Sørlandet.

Av rundt 1.000 husstander i Agder, er det 600 hus som mangler strøm i Farsundsområdet. De resterende 400 boligene er rundt Akland krets i Aust-Agder.

Det er en omfattende ryddejobb Tormod Hagelia i Nettpartner og Jakob Einar Olimstad fra Agder Linjerydding har tatt fatt på fredag. Foto: Kjell Inge Søreide/Agder energi

Tør ikke love noe

— Den siste statusen vi hadde var at rundt 1.000 hustander i Agder var uten strøm, der rundt 600 var i Farsund. Resten er fordelt på Gjerstad, Vegårshei og Tvedestrand. Spesielt området rundt Akland har vært vanskelig å få ryddet grunnet enormt store trær som har falt ned over linjene, forteller kommunikasjonsdirektør Christian Altmann i Agder Energi.

— Vi jobber fortsatt hardt for at alle skal få igjen strømmen, men jeg tør ikke spå når alt er i orden. Forhåpentligvis har alle fått strømmen igjen før lørdag, men jeg tør ikke love noe. Ekstra mannskaper settes inn i kveld og de skal jobbe gjennom natten, legger han til.

Blir dyrt

— Hvor mye vil uværet koste Agder Energi?

— Det vil jeg ikke spekulere i. Vårt fokus er å få strømmen tilbake til folk. At folk mister strømmen i ekstremvær, har skjedd før. Og vil skje igjen, svarer Altmann.

— Vi må forholde oss til Nasjonale retningslinjer, noe som betyr at vi ikke alltid kan rydde for bredt langs strømlinjene. Som oftest er det trær på 30 til 40 meter som velter over linjene. Å rydde så bredt får vi ikke lov til av grunneierne, avslutter han.

Veier er ryddet

Flere veier er åpnet og ferjetrafikken går som normalt. Det er kun på Kristiansand lufthavn Kjevik at man merker litt til uværet som rammet landsdelen torsdag og natt til fredag.

Et par fly til og fra Kjevik og Oslo er innstilt, mens flyplassen ellers melder om noen forsinkelser på fly fra Bergen og Stavanger.

— Veien fra Beinesvatnet bom til Hunnedalen ved Rogaland grense, på strekningen Hunnedalsvegen i Vest-Agder, er midlertidig stengt på grunn av uvær, melder Veitrafikksentralen på sine nettsider.

Samtidig er Osodden, på strekningen Birkeland – Vatne bru midlertidig stengt på grunn av opprydningsarbeid etter uværet.