KRISTIANSAND: — Vi kan bekrefte at personer i det kriminelle miljøet i Kristiansand bøtelegger hverandre som straff. Kravene kan i utgangspunktet være småbeløp. Manglende betaling eller oppgjør fører til at beløpet blir mangedoblet og går over til å bli bøter. Dersom bøtene ikke betales blir pengene forsøkt innkrevd med vold. Det er flere dommer som viser at dette har skjedd, og mange forteller politiet om dette, sier etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen ved Kristiansand politistasjon til Fædrelandsvennen.

BØTELEGGING: - Personer i det kriminelle miljø bøtelegger hverandre, bekrefter etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen. Foto: Hallgeir Oftedal

Bekreftet bøtelegging

En 29 år gammel mann som er tiltalt for vold og frihetsberøvelse forklarte mandag Kristiansand tingrett hvordan systemet fungerer.

— Det foregår en slags bøtelegging i det kriminelle miljøet. Det betyr i all enkelhet at en person skal betale en annen et beløp for tort og svie. En slags straff.

29-åringen er, sammen med to yngre menn fra Kristiansand, tiltalt for å ha knivstukket og slått en mann i Kristiansand i juni i fjor mens han var bundet med tape. Offeret ble også truet med at han kom til å få lillefingeren kuttet av. En kvinne som var i samme leilighet skal ha fått håret klippet av samtidig som hun ble truet med at sønnen skulle drepes.

Samtidig ble de to «bøtelagt» med 50.000 kroner hver.

Tiltalte kom til kvinnens leilighet sammen med to yngre kamerater. Formålet med besøket var å ta tilbake parfyme og kontanter som kvinnen skulle ha stjålet dagen før.

Verdi på 10.000

Kvinnen har på det sterkeste tilbakevist tyverier, som ifølge den tiltalte 29-åringen representerte en samlet verdi på cirka 10.000 kroner.

29-åringen erkjente at det var brukt vold og at 22-åringen som var på besøk hos kvinnen ble knivstukket og bakbundet.

VÅPENET: Denne kniven ble brukt til å stikke den 22 år gamle mannen i leiligheten i Kristiansand. Foto: Politiet

Den tiltalte mannen på 29 år har selv vært fornærmet etter å ha blitt frihetsberøvet, skutt og bøtelagt med 50.000 kroner i september i fjor. Den gang betalte hans far boten. Da han vitnet som fornærmet i straffesaken mot to kristiansandere i mai i år, fortalte 29-åringen at han hadde flyttet til Oslo for å komme vekk fra rusmiljøet i Kristiansand.

På forsommeren var han tilbake i byen. Da som en av dem som krevde inn penger.

— Det er ikke uvanlig at når vi er på bytur så blir vi dratt inn igjen i miljøet i et svakt øyeblikk, fortalte 29-åringen.

Mistet kontrollen

Han fortalte at han var ruset kvelden i juni i fjor da han sammen med de to kameratene oppsøkte hjemmet til kvinnen like utenfor sentrum av Kristiansand.

Den tiltalte medga at de tre mistet kontrollen over situasjonen i leiligheten der voldsutøvelsen fant sted.

Den 22 år gamle fornærmede mannen som ble voldutsatt og krevd for 50.000 kroner, var så redd for de tiltalte, at han ba om at alle måtte forlate rettslokalet under sin forklaring. De tiltalte ble ført til et nabolokale og fulgte forhandlingene på video.

- Skadene har ødelagt livet mitt

22-åringen var på besøk hos venninnen da tre ukjente menn kom inn i leiligheten og beskyldte kvinnen for et parfymetyveri.

— Det ble forlangt at hver oss skulle betale de tre 50.000 kroner. Jeg hadde ikke penger. Derfor ble jeg slått, så bakbundet med gaffateip, deretter slått med jernkrok og knivstukket. Jeg var jo helt uskyldig, og de fysiske og psykiske skadene har ødelagt livet mitt. Jernkroken har ødelagt skulderen, som igjen skal opereres.

Mannen forklarte at voldsutøvelsen først stoppet da han i et desperat forsøk på å komme ut av situasjonen sa at han kunne ringe sin søster i håp om å skaffe penger. Gaffateipen ble løsnet og mannen klarte å løpe ut for å få hjelp. I mellomtiden var hans mobiltelefon knust.

Mannens forklaring gjorde åpenbart et sterkt inntrykk i retten.