VALLE: Som et lite Soria Moria ligger den der, Sølvgarden, tett inntil Riksvei 9 på Rysstad. Et landemerke, visuelt inspirert av både Setesdal og Telemark. "Et samfunnshotell", som Valle-rådmannen uttrykte det under åpningen i mai 2009 – en blanding av samfunnshus og hotell, et livgivende kraftsenter i et næringsfattig dalføre.

Sølvgarden har atskillig mer å by på enn spennende, utvendig arkitektur. Her sitter Trygve Rysstad og skuer tilbake på byggeprosjektet foran samlingen av gamle radioer. Den er større enn hva som synes på bildet. Foto: Erling S. Hægeland

Men tilblivelseshistorien er broket. "Krevende", som Jonas Gahr Støre antagelig ville ha sagt, med korrekt knyttet slips og alvorstynget mine.

Tredobling

— Budsjettet var på 14 millioner kroner. Sluttsummen ble 44 millioner, opplyser Trygve Rysstad (57) saklig, der han sitter i en av restaurantavdelingene i firestjerners-etablissementet og skuer tilbake.

Litt konsentrert forhistorie:

Nevnte Trygve Rysstad er sølvsmed i tredje generasjon og campingplassinnehaver/kafévert i andre. Så skjedde det at kafeen ble flammenes rov i 2001. Det utløste en forsikringserstatning på tre millioner kroner, dog under forutsetning av at pengene skulle gå til ny, beslektet næringsvirksomhet. Og det måtte skje innen fem år, ellers ble beløpet redusert til kroner null komma null null.

Byggeleder

— Så Inger (fruen, journ.anm.) og jeg grublet og skisset i fem år. Høsten 2006 satte vi i gang med å bygge, uten at alle tillatelser eller finansiering var på plass. Planen var at byggetrinn én skulle stå ferdig sommeren etter, men vi skjønte raskt at det ikke gikk. Jeg måtte selv gå inn som byggeleder for 40 mann, mange av dem polakker. Husk at på den tiden måtte man være glad bare man fikk tak i bygningsfolk, selv til skyhøye priser. Blant alt jeg måtte ta fatt i, var at bygget viste seg å ha altfor lite bæring. Så vi måtte montere masse stålbjelker etter at taket var på plass, og det var jo ingen enkel sak. For å oppsummere: Byggingen tok tre år i stedet for seks måneder, forteller Rysstad – fortsatt like saklig, og på vaskeekte Rysstad-mål.

Finanskrise

På dette punkt i beretningen kan den våkne lesers tanker gjerne ha beveget seg inn på finanskrisen, som inntrådte høsten 2008. Man vil forstå at det var et ugunstig tidspunkt for et byggeprosjekt uten skikkelig finansiering, med problematisk fremdrift og brått forverrede markedsutsikter grunnet et næringsliv i pessimistisk sparemodus.

Sølvgarden har atskillig mer å by på enn spennende, utvendig arkitektur. Her sitter Trygve Rysstad og skuer tilbake på byggeprosjektet foran samlingen av gamle radioer. Den er større enn hva som synes på bildet. Foto: Erling S. Hægeland

Så gikk det da heller ikke bra.

— Vi skulle basere oss på ordinær turisttrafikk og ha konferanser på toppen. Men konferansemarkedet falt helt sammen, konstaterer Rysstad.

Overtatt av banken

Dermed hanglet Sølvgarden av gårde, så lenge det gikk. Og det var inntil i fjor. Da overtok Sparebank 1 SR-Bank eiendommen. Familien Rysstad, som hadde pantsatt alt sitt jordiske gods, fikk en levelig avtale – og fortsatt eierskap og ansvar for driftsselskapet. På det tidspunkt hadde først Trygve, deretter Inger Rysstad møtt veggen grunnet den tyngende kombinasjonen arbeidsbelastning/bekymringer.

Men de kom seg gjennom.

I pluss

Og hva skjer så? Jo – lykken står den kjekke bi. Igjen, som det skjedde for første gang på 1960-tallet, oppstår en lokal Valle-høykonjunktur, forårsaket av kraftutbygging inne på heia. Sølvgardens overnattings- og bespisningskapasitet trengs. Belegg og inntekter skyter til værs. 2012 ga en omsetning på 10,4 millioner kroner og et overskudd på 1,4 mill. for driftsselskapet.

— 2013 ser ut til å ende 25 prosent bedre, spår Trygve Rysstad, mindre enn to måneder før året tar slutt og strek kan settes.

— Og dermed ligger det kanskje til rette for at hotell-, restaurant- og campingplassdriften kan gi en inntjening som tilsier at familien kan kjøpe eiendommen tilbake fra banken?

Lystbetont

— Ikke ennå. Men tanken er der, og vi har både en sønn og en datter som er aktive i virksomheten. Dessuten har jeg fulgt legens råd og begynt å jobbe med noe mer lystbetont. Det dreier seg om å utvikle et tomteområde på 300 mål oppe i lia her. Det ligger på 500 meters høyde, og vi planlegger 60 hytter i setesdalstun-stil, av moderat størrelse og til maks to millioner kroner stykket. Treffer vi markedet, vil det frigjøre verdier som vi kan benytte til å kjøpe tilbake hotelleiendommen, prognostiserer Trygve Rysstad.

- Du virker godt fornøyd?

— Å ja, det går bra nå.

- Hva ville du gjort annerledes om du skulle ha dratt i gang Sølvgarden-prosjektet på nytt?

— Jeg tror nok at jeg ville ha sørget for finansiering.