KRISTIANSAND: Fra oktober 2012 til oktober 2013 var det 861 narkotikasaker ved Kristiansand politistasjon. Dette er en økning på 12,5 prosent sammenlignet med året før.

Stort omfang

Tallene kom fram da stasjonssjef Ole Hortemo og kriminalitetsforebyggende koordinator Olaf Haugen fra kommunen orienterte formannskapet om kriminalitetssituasjonen onsdag formiddag.

— Omfanget er stort. Vi har hatt målrettede aksjoner, og ser at det er mange nye brukere i byen, sa Hortemo i sin presentasjon til politikerne.

Til Fædrelandsvennen sier han at det er nye, unge brukere som politiet nå kommer over.

— Vi har avdekket nye ungdomsmiljøer, der vi har nøstet opp og funnet et stort antall nye brukere i alderen 16–25 år, sier han.Selv om politiet har lyktes i å få ned ungdomskriminaliteten, gjorde Hortemo det klart at aldersgruppen 18–25 er blitt et mer forsømt område.

— Der har vi ikke god nok intensivitet, er for slappe i metodikken og har ikke nok ressurser til forebygging. Her vil vi gjerne ha et sterkere fokus, og her vil vi gjerne invitere kommunene til å bidra. Dersom dette kan bli et tverretatlig samarbeid, så kan jeg vri ressursene mine den veien, sa han.

Mindre vold i sentrum

Narkotikakriminaliteten er det området hvor antall saker øker, men på flere andre områder er det avdekket færre saker enn tidligere det siste året:

  • Forbrytelser: 4343 saker de siste 12 månedene. Nedgang på 4,4 prosent.

  • Tyveri: 1969 saker. Nedgang på 6,0 prosent.

  • Forseelser: 1862 saker. Nedgang på 2,6 prosent.

  • Boliginnbrudd ligger på samme nivå, men det er et økt innslag av mobile vinningskriminelle.

  • Voldssaker i sentrum gikk ned til 105 de siste 12 månedene mot 120 saker året før.

  • Siste års tall viser det laveste gjennomsnittet for voldssaker per måned i Kvadraturen i løpet av de siste ti årene.

Inn på utestedene

Hortemo sier at mer synlighet i bybildet, flere skjenkekontroller og et prosjekt som ansvarlig vertskap, der politiet går inn på utestedene, har vært viktig.

— Vi blir tatt godt i mot, og det er gledelig. Vi har bare positive erfaringer med det prosjektet, sa han.

Olaf Haugen la også fram at byen har lyktes godt med å få til en nedgang i antallet lovbrudd blant ungdom under 18 år.

— Vi har en stabil nedgang, og har lyktes, sier Haugen, og legger fram en rekke kommunale prosjekter som har bidratt i en målrettet innsats.

Nest verst

Samtidig har Kristiansand en langt mindre hyggelig posisjon nasjonalt. Blant større byer som er naturlig å sammenligne med, ligger Kristiansand på andreplass over antallet forbrytelser og forseelser per 1000 innbyggere, bare bak Oslo.

— Vi har ikke gode svar på hvorfor det er slik. Men det henger nok tett sammen med levekårsproblemene, sier Haugen.

Kontroll på mc-gjengene

Ole Hortemo presenterte også status for mc-gjengene som har vært en plage for politiet i Kristiansand.

— Situasjonen nå er ganske rolig. Vi har hatt et sterkere fokus, og noen mc-gjenger har punktert, som Bandidos. Samtidig har en del medlemmer der gått over til Mongols. Mongols hadde Europa-presidenten i Kristiansand en stund, men presset fra politiet ble for ubehagelig for ham, og han dro, sa Hortemo.

Hortemo er også obs på at i Farsund-klubben Twin Eagles har blitt en støtteklubb for Hells Angels på linje med klubber over hele landet, under navnet Devils Choice.

— Vi følger godt med på den utviklingen, sier han.