KRISTIANSAND: Havana-eieren var begjært konkurs av Skatt Sør, med et krav på flere hundre tusen. Tirsdag satt de og forhandlet i Kristiansand tingrett.

- Jeg var avhengig av en avtale med mine to største kreditorer, banken og huseieren, og den fikk jeg først i havn halvveis ut i rettsmøtet. Så det var spennende. Det er aldri kjedelig på jobb her! utbryter Gorm Christoffersen.

331 millioner

Fædrelandsvennen har innhentet regnskapstall for Kvadraturens fremste restauranter og utesteder, med en total omsetning på 331 millioner kroner i 2012. Samlet sett har de 24 serveringsstedene et overskudd på 6,7 millioner kroner, tilsvarende to prosent av omsetningen.

(Les mer under bildet)

- BEDRE I ÅR: Gorm Christoffersen har hatt opp- og nedturer på Havana-hjørnet i Vestre Strandgate siden han overtok i 1999. I fjor ble det minus, men han lover det snur i år. - Vi har startet litt på nytt, og per i dag er vi i pluss. Med en god avslutning på året når vi 21-22 millioner, og der må vi være for å få butikk, sier mannen som driver retrobar, nattlubben Havana Etcetera, Cafe Atlantis og Javel Pub på et av Kristiansands aller eldste skjenkehjørner.  Foto: Erling S. Hægeland

Marginene er små, noe Havana-eieren er smertelig klar over. I fjor endte det med én million i minus, med 13 millioner inn. Langt under pari for et hus på 1300 kvadratmeter med restaurant, pub, bar og nattklubb.- Vi hadde stengt i 120 dager, søndag til onsdag hver uke fram til høsten, på grunn av ombygging. Vi fikk også et fryktelig pålegg fra kommunen om å flytte inngangen på grunn av trafikken, forklarer mannen som eide Hartmanns Brygge fram til selskapet i fjor ble slått konkurs etter en kostbar brann i 2009. ## - Må jobbe beinhardt

Som utdannet kokk erkjenner 52-åringen at det er nifst å gape over for mye. Nå er 30 år gamle Javel Pub lagt ut for salg, som han selv overtok etter at røykeloven hadde ryddet lokalet i 2004. - Er du tvunget til å selge?

- Vi har mange kvadratmeter, og det er ledige lokaler i bygget, så sammen med huseier ser vi på muligheten for større aktivitet og omsetning på huset, svarer Gorm Christoffersen.

- Det er ganske normalt for utelivsbransjen overalt; noen sliter mens andre klarer seg godt. Det handler om å jobbe beinhardt og holde plassen interessant, mener Claus Oliver H. Pedersen, leder for Kristiansand hotell— og restauranteierforening med 42 medlemsbedrifter.

Tallene tyder på at det er adskillig flere restaurantstoler enn munner å mette, noe som kommer gjesten til gode.

- Det er utrolig bra at vi har så mange steder. Til å være en såpass liten by har kristiansanderne mye å velge i, mener Pedersen.

Bakgården Bar. Foto: Erling S. Hægeland

Til daglig er han salgs— og markedsansvarlig for Bakgården Bar & Restaurant og Bakgården Både &, som samlet solgte for 28 millioner kroner. Overskuddet ble på 2,8 millioner, en margin han betegner som «behagelig».

Serverte for 89 millioner

- For vår del handler det om å være bevisste på svinn, å ha kontroll på varelageret. Men det handler også om å lære våre ansatte til å bli effektive og flinke, slik at færre kan ta hånd om flere gjester.

Fire år etter oppstarten er det fortsatt negativt resultat ved restauranten Hos Naboen. Men 300.000 i minus bekymrer ikke daglig leder.

Hos Naboen. Foto: Erling S. Hægeland

- Røde tall er aldri gøy, men det har sin årsak i at vi skriver av hele investeringen med rundt én million kroner i året. Driftsmessig går vi i pluss og utviklingen er god, så i 2013 skal det bli positivt — også etter avskrivninger, opplyser Leiv Rune Sangesland, som eier restauranthjørnet i Markens sammen med blant andre kjent baker Espen Albert.Deres metode er streng kostnadskontroll og lite sprell.

- Vi har for eksempel ikke gjort oss avhengige av Sommer på Torvet. Å ha det på det jevne er vår filosofi.

Patrick's Pub. Foto: Erling S. Hægeland

Med sju steder er Geir Legreid (53) den som sitter på flest restaurantstoler i byen: Herlig Land, Christianssand Brygghus, Patrick’s Pub, Slakter Sørensen, Tollboden, Benny’s BBQ og Villa Marina (ny i år). Den samlede omsetningen i konsernet er på 89 millioner, og driften havnet på to millioner i pluss.Men både Benny’s BBQ, under det gamle navnet Makrellen, og kafeen Lunch Box i kjøpesenteret Sandens ble dårlig butikk, med fem millioner i minus. Sistnevnte er nå lagt ned, og restauranteieren ønsker ikke å kommentere tallene overfor Fædrelandsvennen.

Bølgen & Moi. Foto: Erling S. Hægeland

Bølgen & Moi er enkeltrestauranten med størst omsetning i byen, 28 millioner. Trond Moi kan mer enn å kokkelere; resultatet endte på 1,6 millioner i pluss.Fiskebryggekollega Pieder Ro er også tro mot den gamle suksessoppskriften, og satt igjen med 2,6 millioner av en omsetning på 23 millioner.