KRISTIANSAND: Regjeringen har fordelt 9, 8 millioner kroner til frivillige organisasjoner og kommuner til humanitære tiltak rettet mot tiggere. Av disse midlene har Kirkens Bymisjon i Kristiansand fått tildelt 200 000 kroner, og Frelsesarmeen i Kristiansand har fått 200 000 kroner. Kristiansand kommune har fått 150 000 kroner til driften av sanitærbrakka som er satt opp KMV-tomta. Dette melder Justis— og beredskapsdepartementet i en pressemelding.

— Vi er glad for at vi nå kan få tildele midler til solide søkere som kan bidra til å hjelpe EØS-borgere som lever under svært vanskelige forhold, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Justis- og beredskapsdepartementet skal forvalte en tilskuddsordning på 10 millioner kroner for humanitære tiltak rettet mot EØS-borgere som kommer til Norge for å tigge, og det er herfra disse midlene kommer. Departementet fikk tilsammen inn 19 søknader, og av disse er 17 blitt tildelt midler.

Mulighet for nødovernatting

Venstres Dag Vige var en forkjemper for sanitærbrakka da den ble opprettet. Han blir veldig glad når han hører at regjeringen nå har bevilget penger til nettopp dette.

— Veldig bra, og utrolig gøy! Det er bra at kommunen fikk sendt en god søknad så raskt, vi hørte om disse midlene i mai tror jeg, forteller han.

Vige forteller videre at kommunene har plikt til å tilby nødovernatting for mennesker som faktisk er i nød, og at formannskapet nå har fattet vedtak om et overnattingstilbuld for disse. Overnattingstilbudet er avhengig av en statlig finansiering. Det skal videre vurderes om dette skal være et tilbud kun i perioder med sprengkulde, eller om det skal være et helårlig tilbud.

Feil utvikling

Tor Utsogn i Frp mener at det er underlig at Justisdepartementet har imøtekommet kommunens søknad, og mener de burde forstå at dette er en utvikling i helt feil retning.

— Vi kommer mye lenger med samme pengesum i Romania, og hvorfor skal vi lokke mennesker bort fra familien og barna for å komme til den andre siden av Europa og leve under en bro? Det er en sviktende logikk her, sier han.

Utsogn er likevel fornøyd med at staten er med å betale for sanitærbrakka.

— Så lenge lokalpolitikerne, mot Frps vilje, har vedtatt å ha denne brakka her er det greit at staten betaler for den og ikke kommunen, avslutter han.

Vil stenge brakka

Demokratene har hele tiden vært motstander av brakka som har blitt satt opp for tiggerne.

— Vi har tatt dette opp i bystyret flere ganger, og har blant annet foreslått å utfordre sentrale myndigheter med å innføre et forbud mot aggresiv og pågående tigging, sier Vidar Kleppe til Fædrelandsvennen. Han er enig i at det er bedre at staten, enn kommunen, betaler for den, men vil likevel stenge sanitærbrakka.

— Dette er et nasjonalt problem og brakka fører med seg mye, som blant annet tyveri, sier han.