AGDER: — Hvis bo- og driveplikten forsvinner kan konsekvensen bli at færre i den yngre generasjonen overtar gården. Konsekvensen er at gårdsbruket blir lagt ned eller kjøpt av rikinger fra Østlandet som vil bruke gården som hytte og skogen som jaktterreng, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

Høyre og Frp kunngjorde mandag at den påtroppende regjeringen vil oppheve boplikten. Ifølge partienes politiske plattform vil driveplikten også bli vurdert opphevet, etter at det er gjennomført en utredning av hvilken effekt den har.

Ifølge Ropstad vil forslaget møte motstand fra KrF.

— Vi kommer sannsynligvis til å stemme imot. Vi mener at boplikten er et verktøy som den enkelte kommune kan bestemme om den vil benytte seg av. Vi har tillit til at lokalpolitikerne kan bestemme dette selv, sier Ropstad.

Ettersom Høyre og Frp ikke har flertall er forslaget avhengig av støtte fra andre partier på Stortinget.

— Det er ingen selvfølge at de får flertall for dette. Her må det først diskuteres og så må saken legges fram for Stortinget, sier Ropstad.

- Beholder driveplikten

URETTFERDIG: Svein Harberg (H) mener dagens bopliktordning er urettferdig. Foto: Jarle R. Martinsen

Stortingsrepresentant Svein Harberg (H) mener dagens bopliktordning er urettferdig og derfor bør endres.— Høyre mener at folk bør ha råderetten over sin egen bolig. Dessuten er reglene grovt urettferdig slik de praktiseres i dag, ved at noen har boplikt og noen ikke i en og samme gatestubb, sier Harberg.

Ifølge Harberg er det ikke aktuelt å fjerne driveplikten.

— Vi ønsker å fjerne delingsforbudet, slik at mange små bruk kan slås sammen og styrkes. Driveplikten blir ikke endret, sier Harberg.

- Det står i plattformen at den skal vurderes opphevet?

— Gjør det? Vi har akkurat fått den. Men poenget er at vi må legge til rette for at mest mulig jord dyrkes og drives. Da må vi finne de riktige virkemidlene for å oppnå det, sier Harberg.

- Det vil noen mene er vanskelig dersom driveplikten forsvinner?

— Hvis driveplikten forsvinner så er det fordi utredningen vil vise at den ikke har den rette effekten, sier Harberg.

Spent på helheten

KRITISK: Bykle-ordfører Jon Rolf Næss (Ap) vil beholde boplikten, men er mest spent på den nye regjeringens helhetlige landbruskpolitikk. Foto: ERLEND OLSBU

Bykle-ordfører Jon Rolf Næss (Ap) er skeptisk.— I utgangspunktet ønsker ikke vi en endring av boplikten. Vi lever av turisme og landbruk og for oss er det viktig å opprettholde gårdsdriften, sier Næss, som mener driveplikten er viktigere enn boplikten.

— Det hjelper godt dersom driveplikten opprettholdes. Den er viktig for å sikre at gårdene holdes i hevd og ikke gror igjen, sier Næss.

Ap-ordføreren er nå spent på helheten i den nye regjeringens landbrukspolitikk.

— Landbrukspolitikk er veldig mye mer enn boplikt. Landbruksoverføringene spiller blant annet en vesentlig rolle. Vi har bare fått presentert en grov skisse foreløpig, men jeg må si jeg er litt engstelig når det gjelder distriktspolitikken, sier Næss.